Leht: Taani kavatseb 150 sõduriga panustada Eesti julgeolekusse

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid
Sõdurid Foto: SCANPIX

Taani on valmis panustama Eestisse paigutatavasse Suurbritannia pataljoni 150 sõduriga, kirjutas Taani ajaleht Politiken.

Taani kaitseväe plaani järgi saadetaks Eestisse kompaniisuurune üksus koos toetusfunktsioonidega järgmisel aastal. Veel ei ole Taani parlamendi väliskomiteed teavitatud otsusest, mida kavatsetakse veel enne NATO juulikuist tippkohtumist Varssavis ametlikult vastu võtta. Samas on mitmed allikad Taani kaitseväest kinnitanud Politikenile, et juba töötatakse plaani üksikasjade kallal.

Taani kaitseminister Peter Christensen rõhutas Politikenile saadetud meilis Taani idapoolsete liitlaste julgeoleku tähtsust. Tema hinnangul on tähtis, et Taani panustab solidaarselt NATO ettenihutatud kohalolekusse ühes Balti riigis. «Kuidas kavatseb Taani panustada, ei ole veel selge. See sõltub NATO järgmistest otsustest, aga neid tuleb loomulikult vaatada lähedases seoses kaitseväe teiste ülesannetega,» kirjutas minister.

«Taanis ei ole siseriiklikult veel tehtud lõplikku otsust võimaliku panustamise üle meie piirkonna julgeolekusse,» ütles BNS-ile kaitseministeeriumi pressiesindaja. Ta lisas, et esmalt tuleb ära oodata liitlaste kohaloleku kontseptsiooni kinnitamine NATO Varssavi tippkohtumisel.

«Põhjala ja Balti riikide kaitseministrid on oma regulaarsetel kohtumistel arutanud ka liitlaste võimaliku kohaloleku üle Eestis, Lätis ja Leedus, seega on hea nentida, et head sõbrad ja liitlased on selles suunas tegutsenud. Eesti ootab liitlastelt täiendavat panust meie regiooni julgeoleku tugevdamisele, mis oleks etteplaneeritud ja sõjaliselt tõsiseltvõetav heidutus,» lisas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Taani panus oleks osa NATO laiemast plaanist saata alliansi idaservale 6000 lisasõdurit. Lisaks Baltimaadesse plaanib sõjaline blokk saata lisavägesid Poola, Rumeenia ja Bulgaaria. Kava järgi paigutatakse igasse riiki pataljonisuurune väeüksus.

USA asekaitseminister Robert Work ütles aprilli lõpus, et NATO paigutab kõigisse kolme Balti riiki ja Poola pataljoni suuruse üksuse. Väidetavalt panustab USA kahe ning Saksamaa ja Suurbritannia kumbki ühe pataljoniga, kirjutas BNS.

Baltimaade kaitsevägede juhid palusid eelmisel aastal NATO-le saadetud kirjas allianssi paigutada igasse Balti riiki pataljoni suurune üksus.

Lõplikku otsust on oodata juunis NATO kaitseministrite kohtumisel. NATO Varssavi tippkohtumine peetakse 8. ja 9. juulil.

NATO on suurendanud sõjalist kohalolekut oma idatiival alates 2014. aasta kevadest vastuseks Venemaa Ukraina-vastasele agressioonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles