Rõivas: Leedo jutt sidrunitest pole üllatav (12)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas ja Remo Holsmer andsid erakonna juhivalimistel oma allkirja Kristen Michalile.
Taavi Rõivas ja Remo Holsmer andsid erakonna juhivalimistel oma allkirja Kristen Michalile. Foto: Arno Saar/Õhtuleht

Peaminister Taavi Rõivas ütles, et laevandusärimehe Vjatšeslav Leedo tunnistus, mille kohaselt küsis Allan Kiil ka Leedolt altkäemaksu, ei üllata teda põrmugi. Küll aga on Rõivas Remo Holsmeri aususes nii kindel, et ei pea talt küsimagi, kas ta on sellega seotud või mitte.  

Rõivas rääkis Vikerraadio saates «Stuudios on peaminister», et kui Allan Kiil ja Ain Kaljurand on prokuratuuri kahtlustuse kohaselt altkäemaksu võtnud, siis võis Allan Kiil vabalt küsida altkäemaksu ka laevandusärimehelt Vjatšeslav Leedolt. «Mind Leedo väljaütlemine väga palju ei üllatanud,» ütles Rõivas.

«Nii kapo kui ka prokuratuuri poolt on öeldud, et need kaks juhatuse liiget, kes sadamas olid ja kelle suhtes on alust arvata, et nad ei ole ausad tegelased, nende tegevusest ei olnud teadlik ükski nõukogu liige ega ka poliitilised jõud. Nad tegutsesid iseenda ja üksteise huvides. Suure tõenäosusega on tegemist ebaausate inimestega,» toonitas Rõivas, et nõukogu liikmed ei olnud Kiili ja Kaljuranna afääridega seotud.

Seda ei pea Rõivas enda sõnul tol ajal Tallinna Sadama nõukogu juhtinud Remo Holsmerilt küsimagi, kuna tunneb teda nii hästi. Holsmer on aus inimene, ütles Rõivas. «Leedo ütles ju otse välja, et Holsmer pole altkäemaksu küsinud.» Rõivas tunnistas, et on sel teemal siiski Holsmeriga rääkinud. 

Isegi kui Kiil viitas Leedolt altkäemaksu küsides Holsmerile või kellelegi kolmandale, siis Rõivase kinnitusel pidi ta valetama. Tema sõnul pole keegi kaitstud selle eest, et tema nimel küsitakse altkäemaksu. «Kõik saavad aru, et tema isiklik huvi võis olla näidata ennast hästi võimsana ja öelda, et tema korraldab kõik ära. Ta võis ju teoorias kõike kokku valetada,» pakkus Rõivas.

Rõivas nentis, et Kiil kuulus küll Reformierakonda ja selle fakti pärast on erakonnal häbi, kuid Reformierakond tegutses kiiresti Kiili sealt välja heites. «Reformierakonnas ei ole ebaausatele inimestele kohta.»

Ta rõhutas, et Kiilil ei ole kunagi olnud volitusi erakonda esindada. 

Leedo rääkis sel nädalal Tartu maakohtus Postimehe ja Remo Holsmeri vahelises tsiviilasjas tunnistajana, et Tallinna Sadama endine juhatuse liige Allan Kiil küsis temalt 2014. aastal altkäemaksuna neli miljonit eurot poliitilise toetuse eest parvlaevaliikluse lepingu jätkamiseks. Kiili sõnul pidi Leedo raha maksmisel ja toetuse saamisel suhtlema edasi toonase Tallinna Sadama nõukogu esimehe Remo Holsmeriga (RE), kes «ajab sadamas seda liini».

Kaitsepolitsei pidas Tallinna Sadama juhatuse endised liikmed Allan Kiili ja Ain Kaljuranna kinni mullu 26. augustil, kahtlustatuna altkäemaksu võtmises. Samal päeval peeti kinni ka kolm altkäemaksu andmises ja kolm selle vahendamises kahtlustatavat. Nemad pääsesid 28. augustiks kõik vabadusse. Hiljem on kahtlustuse saanud ka kaks Poola laevatehasega seotud isikut.

Riigiprokuratuuri kinnitusel käivitus kriminaalmenetlus Kiili ja Kaljuranna tegevuse uurimiseks küll 2015. aastal, kuid kogutud tõendid annavad alust arvata, et võimalikud korruptiivsed tehingud ulatuvad juba aastasse 2009.

Kahtlustuse keskne tehing on riigiprokuratuuri kinnitusel parvlaevahange ning uurimisandmetel tekitab kahtlusi laevade tellimine just Poolast.

Harju maakohus vabastas tänavu 5. jaanuaril korruptsioonis kahtlustatavad Ain Kaljuranna ja Allan Kiili vahi alt, edaspidi peavad nad olema olema elektroonilise järelevalve all.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles