Kokakoolakinno kolib ooper, popkorn on out

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metropolitan Opera esitabMahatma Gandhi elust rääkiva ooperi
Metropolitan Opera esitabMahatma Gandhi elust rääkiva ooperi Foto: Reuters

Esimest korda avaneb Eesti publikule võimalus vaadata otseülekandes ühe maailma nimekama ooperimaja, New Yorgi Metropolitan Opera lavastusi – seda kinosaali suurelt ekraanilt ja HD ehk high-definition-kvaliteedis.


Oktoobrist maini jõuab satelliidi vahendusel Tallinna kobarkino ja Tartu kino Ekraan linale kokku kümme lavastust – tegu on Metropolitani päevaste etendustega, mis kantakse üheaegselt üle ligemale 30 riigi 850 kinos, teatris või kontserdisaalis, ainuüksi USAs on selliseid kohti ligemale 450. Eestis jõuavad ülekanded ajavahe tõttu ekraanile õhtul.



Metropolitan on projekti «The Met: Live in HD» arendanud juba kolm aastat, mullu ületas kaheksa ülekande vaatajate arv 900 000 piiri – seda on rohkem kui neid, kes külastasid ooperimaja terve hooaja jooksul.



Teater ise peab ettevõtmist erakordselt edukaks. Kartus, et see võiks vähendada reaalset publiku arvu, ei ole osutunud tõeks – eelmisel hooajal näiteks müüs Metropolitan välja 88% etendustest, mis on 11,3% rohkem kui kaks aastat tagasi.



Projekti õnnestumisele loodab ka siinse filmilevifirma Forum Cinemas linastusjuht Rein Palosaar. Tema sõnul on huvi olnud suur ja avaetendusele on pileteid reserveeritud juba paarikümne kaupa. «Oleme pööranud suurt tähelepanu sellele, et külastaja saaks nautida ooperit kultuurses ja meeldivas keskkonnas – popkorni krõbistamine või mobiiltelefoni kasutamine on meil keelatud!» kinnitas ta.



Tallinnas jõuab ooperihooaja avalöök vaatajani kino kõige suuremas, 514-kohalises saalis, kuhu on selleks puhuks muretsetud moodne digitaalne kinoprojektor. Otsa teeb 11. oktoobril lahti Richard Straussi «Salome», peaosas soomlanna Karita Mattila. Tulekul on John Adamsi «Doktor Atomic».



Üksikpiletid hinnaga 225 (Tallinn) ja 185 (Tartu) krooni jõuavad müügile sel reedel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles