Juba teine muuseumijuht pöördus kultuuriministeeriumi vastu kohtusse

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rea Raus.
Rea Raus. Foto: Kaarel Tigas/ Õhtuleht

Detsembris kirjutas Postimees.ee, et Eesti Arhitektuurimuuseumi endine direktor Karin Hallas-Murula pöördus kultuuriministeeriumi vastu kohtusse, nüüd on ministeeriumi vastu hagi esitanud ka Läänemaa Muuseumi endine direktor Rea Raus.

Raus rääkis Postimees.ee’le, et ta pöördus möödunud aasta lõpus Harju maakohtu poole ning jaanuaris jõudis hagi menetlusse. Kohtuistungi aeg ei ole veel teada.

«Põhimõtteliselt taotlen seda, et minu vallandamine oli ebaseaduslik. Kuna meie tööseadusandlus tööle ennistamist kui niisugust enam ei võimalda, tuleb taotleda hüvitist väidetavalt seadusevastase vallandamise osas,» selgitas endine muuseumijuht.

Möödunud aasta juulis vabastas kultuuriministeerium Rea Rausi muuseumijuhi ametist, sest väidetavalt ei küsinud ta luba kunstnik Ilon Wiklandi teoste kasutamiseks muusemi allasutuses. Nimelt kuulub Läänemaa Muuseumi alla Haapsalus asuv Iloni Imedemaa, mis on  pühendatud kunstniku pärandi säilitamisele.

Põhjendused, mis ministeerium tema ametist vabastamiseks esitas, ei ole Rausi hinnangul tõesed, tõendatud ega objektiivsed.

«Ametlikult pandi minu süüks seda, et ma olevat ilma Ilon Wiklandi nõusolekuta avaldanud ühe muuseumi trükise (Wiklandist kirjutav brošüür «Ilon. Pikk teekond koju» - toim.). Tegelikkuses oli nimetatud brošüür trükivalmis juba enne minu muuseumisse tööle asumist. Teiseks olevat ma tahtnud Ilon Wiklandilt autoriõigusi ära võtta, mis ei vasta samuti tõele,» selgitas Raus.

Arusaamatused jäid selgeks rääkimata

Naine avaldas nördimust, et ministeerium ei lasknud tal kummutada tema vastu esitatud süüdistusi.

«Kui on mingisugused segadused ja arusaamatused, siis on elementaarne, et neid probleeme üritatakse konstruktiivselt lahendada. Kantsler (Siim Sukles – toim.) kutsus mind välja ja nõudis minult lahkumisavalduse esitamist ning minupoolsed katsed selgitusi jagada tõrjuti väitega, et need pole olulised.»

Kultuuriministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Ave Toots-Erelt aga teatas, et Rausile anti korduvalt võimalus oma seisukohti edastada.

«Mäletatavasti tingis töölepingu ülesütlemise pikaajaliste arusaamatuste tõttu katkenud koostöö Iloni Imedemaa looja ning eestvedaja Ilon Wiklandi ja Rea Rausi vahel, mis oli muuseumi edasist tegevust arvestades kriitilise tähtsusega,» märkis Toots-Erelt.

Ta lisas, et kohus vaeb kõiki Rausi töölt vabastamisega seotud asjaolusid ning ministeerium ei soovi midagi enamat poolelioleva kohtuasja kohta lisada.

Raus pöördus ka töövaidluskomisjoni poole, kes 15. septembril 2010 lahendas töövaidluse ministeeriumi kasuks.

Detsembris pöördus kultuuriministeeriumi vastu kohtusse ka Eesti Arhitektuurimuuseumi endine direktor Karin Hallas-Murula, kuna tema hinnangul rikuti arhitektuurimuuseumi direktori konkursil protseduurireegleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles