Keskerakonna peasekretäriks pürgiv Loone esitab programmi esmaspäevaks

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oudekki Loone
Oudekki Loone Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keskerakonna peasekretäriks pürgiv riigikogu liige Oudekki Loone esitab parteikaaslastele enda programmi esmaspäevaks.

«Esitan programmi esmaspäevaks – siis jääb inimestel aega mõelda ja lugeda,» ütles Loone BNS-ile. «Kindlasti ei soovi ma loobuda parlamendiliikme kohast, veel enam – ma arvan, et tänasel päeval on väga oluline, et peasekretär oleks aktiivselt poliitilise tööga seotud. Peasekretär peab olema ühelt poolt erakonna strateegiline kujundaja, aga seda ei saa teha olles poliitikast eemal, olles tehnokraat.»

Loone märkis, et peab poliitika liigset professionaliseerumist ohuks demokraatiale.

«Ma pean väga oluliseks, et Keskerakond oleks finantsiliselt avatud ja aus, et kõik erakonna liikmed saaksid põhimõtteliselt aru, kuidas meie rahad kujunevad ja kuidas neid kasutatakse. Meie erakonna liikmed peavad teadma, kuidas on lood erakonna rahalise juhtimisega,» ütles Loone ja lisas, et senini ei ole tal olnud võimalust näha Tartu piirkonna eelarvet, kuigi ta on Tartu piirkonna juhatuse liige.

«Peasekretäriks saades teen ma esimese asjana korraliku ülevaate sellest, kus me majanduslikult oleme. Pärast seda ma annan hea meelega kommentaare, aga praegu ma ei saa seda teha, sest mul ei ole veel piisavalt infot – ei saagi olla, sest ma ei ole erakonna juhatuse liige,» rääkis Loone

Kriminaalkaristuse saanud Priit Toobali ja Lauri Laasi parteikuuluvuse peaks Loone sõnul otsustama erakonna juhatus. «Kui nad on aktiivsest poliitilisest elust taandunud, siis ma lepiksin sellega. Aga igasugune otsus, mille juhatus nende osas teeb, peab olema konsensuslik,» ütles Loone.

«Ma arvan, et Keskerakonna kõige tugevam joon on see, et me oleme väga demokraatlik ja enam-vähem ainus kärgpartei Eestis – nagu nende tõusu on näha Lääne-Euroopas. See on väga tugevalt poliitika tulevik,» ütles Loone, kelle sõnul suudavad tugeva sisedemokraatiaga erakonnad vältida partokraatia teket.

«Erakond on see ühendus, mille kaudu on kodanikud kaasatud valitsemisse. Seega nad peavad andma kõigile parteiliikmetele võimalikul palju vabadust. Keskerakond on seda seni suutnud ja seda struktuuri tuleb tugevdada. Meie piirkondadele tuleb anda rohkem iseseisvust oma tegevuse üle otsustamisel ja rahade planeerimisel. See garanteerib meie jätkuva tõusu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles