Harju maakohus konfiskeeris juhiloata sõitnud mehelt kaks autot

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Harju maakohus konfiskeeris kaks autot mehelt, kes oli juba mitu korda ilma juhtimisõiguseta ringi sõitnud.

Kohus mõistis eelmisel nädalal süstemaatilises juhtimisõiguseta juhtimises süüdi 21-aastase Naziri, keda politsei on viimase kahe aasta jooksul tabanud autot juhtimast juba kuus korda.

Viimati pidas politsei Naziri autoroolist kinni 8. mail Harjumaal Jägala-Joa teel. Eelmiste juhtumite eest on teda juba nii väärteo kui ka kriminaalkorras karistatud, teatas prokuratuuri pressiesindaja.

Koos varasema karistusega määras kohus Nazirile ligi kaheksakuulise vangistuse, mis asendati 234 tunni üldkasuliku tööga. Töötunde on mehel aega teha kaks aastat ja sel ajal ta peab täitma ka kriminaalhooldaja kontrollnõudeid. Samuti konfiskeeris kohus Nazirilt sõiduautod Volkswagen Passat ja Opel Omega ning mõistis välja menetluskulud üle 400 euro.

«Süstemaatiline juhtimisõiguseta juhtimine muudeti kuriteoks alates eelmise aasta 1. jaanuarist. Selle paragrahvi järgi alustatakse kriminaalmenetlust, kui ilma nõutava kategooria juhtimisõiguseta inimene jääb 12 kuu jooksul juba kolmandat korda vahele mootorsõiduki juhtimisega,» selgitas Põhja ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Enge Selge.

«Kui inimest on varem liiklusrikkumise eest kriminaalkorras karistatud ja teda ei õnnestu muul moel autoroolist eemal hoida, siis tuleb kõne alla ka sõiduki konfiskeerimine - samamoodi nagu joobes juhtimise puhul,» lisas ta.

Selle nädala esmaspäeval mõistis kohus joobes juhtimises süüdi 34-aastase Aleksandri ja teisipäeval 46-aastase Raini. Mõlemad mehed tabas politsei purjuspäi autot juhtimast möödunud nädalavahetusel Tallinnas.

Raini karistas kohus kokku kümnekuulise vangistusega, mis asendati 294 tunni üldkasuliku tööga. Töötunde on Rainil aega teha kaks aastat ning sel ajal tuleb tal täita ka kriminaalhooldaja kontrollnõudeid, ta ei tohi tarvitada alkoholi ja peab osalema sotsiaalprogrammis.

Aleksandrile mõistis kohus ühe aasta ja kolme kuu pikkuse tingimisi vangistuse. Vangistust ei pöörata täitmisele, kui ta ei pane pooleteistaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu ja täidab kriminaalhooldaja kontrollnõudeid.

Lisakaristusena võttis kohus juhtimisõiguse Aleksandrilt viieks ja Rainilt neljaks kuuks. Kuna see polnud meestele joobes juhtimise eest esimene karistus, konfiskeeris kohus Aleksandrilt ka sõiduauto Volvo V70 ja Rainilt Mitsubishi Karisma. Sundraha ja menetluskuludena tuleb kummalgi riigile tasuda ligi 400 eurot.

Tänavu on Harju maakohus Põhja ringkonnaprokuratuuri taotlusel konfiskeerinud joobes juhtidelt 25 ja korduvalt juhtimisõiguseta sõitnud juhtidelt seitse autot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles