Eesti hakkab tasuma pensioniealise pagulase eest sotsiaalmaksu (19)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahandusministeerium esitas teisipäeval sotsiaalministeeriumile kooskõlastamiseks määruse eelnõu, mis täpsustab, kuidas hakkab riik maksma sotsiaalmaksu Eestis elava vanaduspensioniealise rahvusvahelise kaitse saaja eest, teatas rahandusministeerium.

Määruse aluseks on sotsiaalministeeriumi seadusemuudatus. Vanaduspensioniealisel rahvusvahelise kaitse saajal puudub pensioniõigus, kuna seaduse järgi on rahvapensioni saamise eelduseks, et inimene on Eestis elanud vähemalt viis aastat.

Riikliku vanaduspensioni saamise eelduseks on aga 15-aastane pensionistaaž. Sotsiaalmaksu makstakse vanaduspensioniealise mittetöötava rahvusvahelise kaitse saaja eest, et tagada talle ravikindlustuskaitse. Sotsiaalministeeriumi seaduse eelnõu seletuskirja kohaselt on selliseid inimesi Eestis praegu kaks. Kõikidel Eesti pensionäridel on ravikindlustuskaitse.

Eelnõuga tehakse muudatused rahandusministri määruses «Sotsiaalmaksu maksmise kord erijuhtudel», mis reguleerib riigi-, valla- või linnaasutuse poolt makstavat sotsiaalmaksu. Määrust rakendatakse samaaegselt sotsiaalmaksuseaduses tehtavate muudatuste jõustumisega alates 1. maist. Eelnõuga ei kaasne muid ettenähtavaid sotsiaalseid tagajärgi ega mõjusid riigi julgeolekule, rahvusvahelistele suhetele, keskkonnale, regionaalarengule ega riigi- või kohaliku omavalitsuse üksuse asutuste töökorraldusele, seisab eelnõu seletuskirjas.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles