Uuring: kohtud töötavad inimeste hinnangul liiga aeglaselt

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

Eesti kohtusüsteemi peamiseks negatiivseks küljeks on inimeste hinnangul selle aeglus, selgub riigikohtu tellitud värskest uuringust.

Pikalevenivaid protsesse ja kohtute ülekoormatust nimetas 24 protsenti vastanuist. Muid negatiivseid külgi toodi välja märksa harvemini.

Näiteks seitsme protsendi vastajate arvates on karistused sageli valed, peamiselt liiga leebed ning viie protsendi hinnangul iseloomustab meie kohtuid ebaõiglus.

40 protsenti vastanuist ei osanud kohtute negatiivsete külgede kohta midagi öelda.

Positiivse külje pealt hindavad inimesed eelkõige kohtute õiglaseid otsuseid ja õiglust, mida nimetas 14 protsenti vastanutest. Inimesed tunnustasid kohtu vajalikkust inimeste probleemide lahendajana ja nende kaitsjana.

Positiivsete märksõnadena toodi välja veel tasuta õigusabi, mittepolitiseeritust, inimeste probleemide lahendamist, sõltumatust, erapooletust, äraostmatust, kohtuväliseid lahendeid, kohtu autoriteeti jm.

Pooled vastanuist aga ei osanud midagi positiivset kohtute kohta välja tuua ja jätsid küsimusele vastamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles