Autokoolid protesteerivad motoeksamite Tallinnast väljaviimise vastu

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Maanteeamet ei võta sellest hooajast enam mootorrattajuhi eksameid Tallinnas asuval õppeplatsil ning kõik pealinna A-kategooria juhiloa eksamite sooritajad peavad seda tegema linnast väljas Sauel. Autokoolid soovivad eksamite läbiviimise võimalust ka Tallinnas, kuid maanteeamet välistab praegu sellise võimaluse.

Eksamite viimine pealinnast välja ajendas kümne autokooli esindajaid saatma maanteeameti liiklusregistri Tallinna büroole ühispöördumise, milles nad taotlevad eksamite võimaldamist Tallinnas Veskimetsas Tuuliku teel asuval õppeplatsil, kuna Sauele sõitmine valmistab Tallinnas elavatele eksami sooritajatele palju logistilisi probleeme.

Autokoolide esindajad märkisid, et 90 protsenti sõidueksamitest sooritatakse autokoolide mootorratastega, mille garaažid asuvad sealsamas Tuuliku teel.

«Eelnevatel aastatel broneerisid seal õpetavad autokoolid maateeametis eksamipäevi. Eksameid võeti antud platsil vastu keskmiselt kolmel-neljal korral nädalas, hooaja alguses vähem. Selline süsteem on töötanud siiani hästi ja tõrgeteta. Kõikide seal õpetavate koolide sekretärid või juhatajad suhtlesid omavahel ja tagasid seega alati broneeritud eksamikohtade arvulise täituvuse. Sellel aastal toimuvad eksamid ainult Saue õppeplatsil. See tekitab suuri logistilisi raskusi kümnele autokoolile, kes viivad koolituse läbi Tuuliku 6 õppeplatsil, samuti suurt ajakulu meie õpilastele,» seisab pöördumises, millele on alla kirjutanud kümne autokooli esindajad.

Autokoolide esindajate andmetel tekitab sõidueksamite läbiviimine ainult Saue õppeplatsil probleeme seal rasketehnika koolitust läbi viivatele autokoolidele.

Maanteeamet välistab praegu motoeksami läbiviimise Tallinnas

Maanteeameti liiklusregistri Tallinna büroo juhataja Kaie Prantsuse sõnul on eksamite sooritamine Tuuliku teel asuval platsil välistatud, kuna eksaminõuete ja liiklustiheduse tõttu võtab pealinnas asuva platsi kasutamine liiga palju aega.

Prantsus selgitas, et mootorrattaeksam algab teenindusbüroo juurest, kus toimub eksami andja tuvastamine ja ohutusekontroll ning seejärel viib eksamineerija läbi sissejuhatava osa. Seejärel algab eksami esimene järk muuks liikluseks suletud õppeplatsil.

Eksami teises, 35 minutit kestvas osas hindab eksamineerija motoeksami sooritaja käitumist liikluses ning oskust juhtida mootorratast ohutult erineva liiklustihedusega asula- ja asulavälistel teedel.

«Sõidueksami sooritamiseks on planeeritud aeg 60 minutit, tulenevalt õigusaktidest kehtestatud nõuetest ja liiklustihedusest võib Tuuliku tee platsile sõitmiseks ja  esimese järgu läbiviimiseks kuluda  tunduvalt rohkem aega kui ette nähtud. Eksamineerija peab tagama nõuetekohase sõidueksami läbiviimise. Sellepärast viiakse A-kategooria sõidueksameid läbi Saue teenindusbüroos,» ütles Prantsus.

Tema sõnul ei ole maanteeametil midagi selle vastu, et ka Tallinna linnas oleks plats, kus saaks sooritada mootorrattaeksameid, kuid see peab asuma  logistiliselt õiges kohas ja vastama riiklikuks sõidueksamiks kehtestatud nõuetele.

Autokoolid peavad Saue eksamiplatsi ohtlikuks

Autokoolide esindajad sellega nõus ei ole. Üks anonüümsust palunud autokooli juht rääkis Postimehele, et motoeksamite viimine linnast välja tuli motokoolitajatele üllatusena. «Meiega ei vaevutud seda teemat arutama. Me leiame, et Sauel asuv eksamiplats võib olla ohtlik, kuna seal sooritatakse ka raskeveokite eksameid ja suurtest autodest pudeneb platsile liiva ja kruusa. Tuuliku tänava platsil seda probleemi pole,» rääkis ta.

Ta lisas, et õpilane kaotab Sauele sõites vähemalt 50 eurot, kuna suur osa eksami sooritajatest kasutab autokooli mootorratast ja nad maksavad selle kasutamise eest tunnihinda. Tallinnast Sauele sõites lisandub ajakulu ja võib juhtuda et õpilane peab maksma mootorratta kasutamise eest kuni kolme tunni hinna.

Tallinna piirkonda kimbutab motoeksamite vastuvõtjate nappus

Autokooli juhi sõnul võtab praegu Tallinnas ja Harjumaal mootorrattaeksameid vastu ainult üks inimene. «Põhja regiooni peale pidi olema kolm eksamineerijat, aga kuna selle alla kuulub lisaks Tallinnale ja Harjumaale ka Raplamaa, siis võib olla tõesti tegutseb Raplamaal kaks eksamineerijat. Tallinnas teavad kõik autokoolid, et praegu võtab eksameid vastu ainult üks inimene, kedagi teist me ei ole näinud,» ütles ta.

Mai keskpaiga seisuga oli Tallinnas ja Harjumaal motoeksami sooritamise järjekord neli nädalat. Sellel nädalal sai läbi kahe eksamineerija konkurss ning maanteeamet loodab, et uued inimesed asuvad tööle juunis.

Kaie Prantsus märkis, et vajadusel saab kasutada eksamite vastuvõtmisel teiste piirkondade eksamineerijaid.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo pidas mullu oktoobris kinni viis maanteeameti liiklusregistri Tallinna büroo eksamineerijat, kellest neli võtsid kahtlustuse järgi sõidueksami tegijatelt korduvalt altkäemaksu. Praeguseks on nad kõik töölt kõrvaldatud.

Kaie Prantsuse kinnitusel ei olnud nende seas ühtegi A-kategooria eksamineerijat ja mootorrattaeksami järjekorra pikkus ei ole selle juhtumiga kuidagi seotud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles