Keskerakonna juhatus läheb peasekretäri kinnitamisega uuele katsele (3)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oudekki Loone.
Oudekki Loone. Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakonna juhatus arutab homme õhtul taas erakonna esimehe Edgar Savisaare ettepanekut kinnitada riigikogu liige Oudekki Loone partei peasekretäriks.

Esimest korda arutas Keskerakonna juhatus peasekretäri nimetamist reedel, kuid siis ei leidnud Loone kandidatuur toetust. Loone kinnitamist toetas kaheksa, vastu oli aga üheksa juhatuse liiget.

Loone avaldas juba samal päeval lootust, et juhatus kinnitab ta järgmisel koosolekul siiski ametisse. Enne juhatuse homset kogunemist peaks ta esitama juhatuse liikmetele ka oma nägemuse peasekretäri tööst.

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid ütles Postimehele, et on raske hinnata, kas jõudude vahekord juhatuses on reedega võrreldes muutunud. Küll kinnitas ta, et Savisaar soovib endiselt peasekretärina näha Loonet, kes on ühtaegu ideoloogiline võitleja ja omab ka head rahvusvahelist kogemust.

Ta märkis, et kui osa juhatuse liikmeid tahab peasekretäriks «halli hiirekest», kes ei kujuta kellelegi ohtu, siis on see lühinägelik. «Poliitikas ei tule konkurentsi karta. Kui keegi on tark ja terane, siis seda tuleks hinnata, ainult vaimne konkurents heas mõttes viib erakonda edasi, mitte see, et igaüks vaatab oma isiklikus mõõtkavas, kuidas talle kasulikum on,» rääkis ta ning soovitas siseopositsionääridel loobuda pidevatest katsetest õhutada vastasseisu ja umbusaldada erakonna esimeest.

Karilaid nentis, et osa juhatuse liikmeid on leidnud, et peasekretäri amet on täiskohaga töö, ja heitnud Loonele ette soovimatust parlamendi liikme kohast loobuda. Samas pole sellist mängureeglit tema sõnul varem olnud, sest ka eelmine peasekretär Priit Toobal kuulus pikka aega samaaegselt riigikokku.

Ta avaldas lootust, et juhatus kinnitab peasekretäri homme ametisse, kuid tunnistas, et viimase aasta jooksul on erakonna sees kõike nähtud ja seetõttu ei üllataks teda ka vastupidine tulemus. «Kui homne päev lahendust ei too, siis on täiesti uus olukord,» ütles Karilaid ja lisas, et sel juhul tuleb hakata otsima kompromisskandidaati, kes ei oleks «nii jõuline poliitiline figuur».

Keskerakonna juhatusse kuuluv Mailis Reps ütles täna ERRi uudisteportaalile, et pole homses hääletustulemuses kindel, kuid kuna Savisaar on viimastel päevadel kohtunud väga paljude keskerakondlastega, siis on võimalik, et peasekretär kinnitatakse siiski ametisse.

Keskerakonna senine kauaaegne peasekretär Priit Toobal loobus peasekretäri ametist eelmisel esmaspäeval. Ta lubas emotsionaalses kirjas erakonnakaaslastele, et lahkub ka poliitikast ja avalikust elust.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles