Pärnu keskerakondlaste tegevus äratas politsei huvi

Nils Niitra
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Margit Randmäe

Lõvidena Pärnu valijate häälte nimel võidelnud keskerakondlased võisid 2009. aastal seadust rikkuda, varjates valimiskampaania kulusid ja jättes need peagi pankrotistunud väikefirma tasumata arvete reale, kirjutab Nils Niitra.

Läinud nädalal kirjutas Postimees sellest, kuidas Keskerakonna Pärnu piirkonna aseesimeeste Ranno Künnapi ja Jaanus Otsa firmast Pretty Grupp jäi pärast viimaseid kohalike omavalitsuste valimisi maha külmi arveid sadade tuhandete kroonide eest («Sundkorras Keskerakonna sponsoriks», 5.01). Artikli põhjal hakkas politsei huvi tundma, kas keskerakondlased võisid kasutada Pretty Gruppi skeemis, mille abil taheti varjata valimiskampaania tegelikke kulusid.

Pärast loo ilmumist võtsid ajalehega ühendust veel mitme ettevõtte juhid ja nõnda selgus, et Pretty Grupile seoses 2009. aasta kohalike omavalitsuste valimiste kampaaniaga esitatud trükiteenuste kogusumma on kokku enam kui 300 000 krooni. Keskerakonna poolt erakonnakaaslaste ettevõttele esitatud trükiteenuste arvete summa piirdus aga vaid 198 000 krooniga.

Ei oska vastata

Keskerakondlane Künnap ei osanud eile vastata küsimusele, millest on tingitud tema osalusega firma poolt Keskerakonnale esitatud arvete sedavõrd suur vahe nendega, mis esitati Pretty Grupile. Kui Postimees küsis, kas ta varjas valimiskampaania kulusid, vastas Künnap, et kindlasti mitte. «Selles mõttes on hea, et informeerite ka mind asjadest, millega politsei tegeleb,» lisas Künnap.

Keskerakonna büroo inimestel endilgi on endise Pärnu linnapea Mart Viisitamme tabamine omajagu keeruline ja pole vist saladus, et see mees ei saa arvestada Pärnu keskerakondlaste esinumbri kohaga kevadistel valimistel. Viisitamme paremad käed Künnap ja Ots on sellest nimekirjast Postimehele teadaolevalt juba välja arvatud, seda just seoses oma valimiseelse tegevusega. Kinnitamata andmetel on Viisitammelgi omajagu õnne, kui ta nimekirja arvatakse.

Postimehel õnnestus eile siiski Viisitammega kontakti saada. Mees lausus, et kindlasti ei tegeldud 2009. aastal valimiskulude varjamisega. «See, kui palju Keskerakond on materjale tellinud, on kirjas valimisaruannetes,» lausus ta. «Ma ei oska öelda, kas mõni kandidaat on jätnud midagi deklareerimata, ehkki ma ei saa jätta ka seda välistamata.»

Viisitamm ei osanud selgitada, miks on ettevõtete poolt Pretty Grupile seoses kampaaniaga esitatud arved suuremad kui Keskerakonna arved Pretty Grupile. «Mina ei tegele Pretty Grupi juhtimisega ja ma ei saa seda teemat kommenteerida muul viisil kui ainult erakonna poolt,» rääkis Viisitamm.

Kui Postimees küsis, kas Pärnu erakonna aseesimehed on talle valetanud, vastas Viisitamm, et kõik, mis puudutab Pretty Gruppi, ei ole tema kommenteerimise valdkond. «Mina saan rääkida ainult neist teemadest, mis puudutavad erakonda ja arveid, mis on erakonnale esitatud.»

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk ütles, et juhul kui kohalike omavalitsuste valimistel rikuti Pärnus seadusi, kohustab juba erakonna põhikiri probleemi arutama. «Kui inimesed on süüdi, siis ei ole midagi teha,» lausus Pukk.

Politsei tunneb huvi

Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni esimehe Jaanus Marrandi sõnul saatis vabariigi valimiskomisjon talle hiljuti kirja, mille komisjonile oli omakorda saatnud politsei. Politsei tundis huvi Keskerakonna poolt Pretty Grupile makstud valimiskulude vastu.

Politsei- ja piirivalveameti Lääne prefektuur kinnitas eile Postimehele, et seni pole kriminaalmenetlust alustatud ei Jaanus Otsa, Ranno Künnapi ega Pretty Grupi suhtes.

Marrandi märkis, et tema saatis kirjale vastuse. «Ega meie komisjonil polegi miskit muud teha, sest uurimisega tegeleb politsei,» nentis ta. Juhul kui firmade arved Pretty Grupile leiavad tõendamist, tuleb see summa Marrandi sõnul riigieelarvesse tasuda. «Vastavalt seadusele on keelatud juriidilise isiku annetus erakonnale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles