Kinnipidamiskeskuse psühholoog vallandati pärast PPA kritiseerimist (2)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harku kinnipidamiskeskus.
Harku kinnipidamiskeskus. Foto: Sander Ilvest

Eelmisel nädalal meedias avalikult politsei-ja piirivalveameti käitumist kommenteerinud psühholoog vabastati põhjendusteta ametist.

Harku kinnipidamiskeskuses töötanud psühholoogi Urve Kauri Eesti Päevalehes ilmunud arvamuslugu sai ootamatu järje, kui politsei- ja piirivalveametile nõustamisteenust pakkuv firma temaga päev hiljem lepingu segastel asjaoludel peatas.

Oma arvamusloos kritiseerib psühholoog novembris kinnipidamiskeskuses toimunud mässu ajal juhi käitumist ning paneb kahtluse alla politseiniku usaldusväärsuse.

Migratsioonibüroo juhataja Maige Lepp  kirjutas Postimehele antud kommentaaris, et Päevalehes ilmunud arvamusloo järel tegi PPA lepingupartnerile ettepaneku hinnata, kas psühholoog on ületanud oma volitusi avaldades ühe varjupaigataotleja eluloo detailid, mis said talle teatavaks nõustamise käigus.

16. mail, artikli ilmumise päeval, oli Kaur kinnipidamiskeskuses tööl. Päev hiljem, 17.mail teatati lepingu peatamisest, selgitas naine Postimehele. «Seepeale palusin lepingu peatamise alust. Vastuseks sain, et on väga palju küsimusi ja emotsioone ja tänu minu artiklile olevat asi väga kriitiline ning paljud ametkonnad tundsid end ebaõiglaselt puudutatuna,» rääkis psühholoog.

«Töötan igapäevaselt emotsionaalselt laetud ruumis ja otsin koos kliendiga küsimustele vastuseid. Nädal peale artiklit, mis väidetavalt ka emotsioone tekitas, ei ole minu lepingupartner emotsioonidega hakkama saanud ega leidnud ka küsimusele vastust,» nentis Kaur.

«Eile saime uue presidendi kandidaadi kandidaadi, Allar Jõksi. Tema agenda kokkuvõetult on väärikus, vastutus ja arvamusvabadus. Just täpselt neid väärtusi olen alati nii töös kui ka arvamusartiklis  oluliseks pidanud. On kummaline, et presidendikandidaadile sobilik väärtustepakett võib osutuda tavakodanikust psühholoogile sobimatuks, lausa hukatuslikuks,» on hingeteadlane olukorras pettunud.

Tänaseks on Urve Kauri koostööleping koolituskeskusega lõpetatud. Koolituskeskuse Reiting juhataja Anneli Zirkel ütles Postimehe küsimustele vastates, et keskus mõistab avalikkuse huvi antud teema vastu, kuid kuna tegemist on lepinguliste suhetega, ei pea nad õigeks selle kommenteerimist ajalehe vahendusel.

Kui eilses Päevalehe artiklis märkis Zirkel, et Reitingu leping PPA-ga on küsimärgi all, siis täna oli juhataja kindel, et PPA ja Reitingu vaheline leping jätkub ning teenuse vajajad ei jää ilma neile vajalikust nõustamisest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles