Parteid hakkavad hoogtöö korras esitama oma presidendikandidaate

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Eesti kõik kuus parlamendierakonda peavad juunis üld- või volikogu, kus muu hulgas seatakse sammu augusti lõpus toimuvateks presidendivalimisteks.

Esimesena koguneb 4. juunil üldkogule Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Jõhvis toimuval üldkogul kuulatakse ära erakonna esimehe Jevgeni Ossinovski kõne, võetakse vastu poliitiline avaldus ja muudetakse põhikirja. Suure tõenäosusega tuleb üldkogul jutuks ka riigikogu esimehe Eiki Nestori kandideerimine presidendivalimistel.

Päev hiljem, 5. juunil peab Tallinnas avatud volikogu ja presidenditalguid Isamaa ja Res Publica Liit (IRL). Erakonna pressiesindaja sõnul räägitakse volikogul, millist presidenti erakond Eestile soovib. On võimalik, et partei käib üritusel välja ka oma presidendikandidaadi.

Samuti räägitakse pressiesindaja sõnul rahvusriigi väljakutsetest ning Isamaa 2.0 programmi raames moodustatud poliitikanõukodade juhid annavad ülevaate oma senisest tööst. «Volikogul tähistatakse ühise tordisöömisega ka Isamaaliidu ja Res Publica ühinemist, millest 4. juunil möödub 10 aastat,» lisas IRLi pressiesindaja.

Samal päeval kogunevad Tallinnas Vabaerakonna liikmed, kes arutavad erakonna tulevikku ja valivad omale uusi juhte. Erakonna esimeheks kandideerivad Andres Herkel ja Jaanus Ojangu, lisaks valib partei uue juhatuse, aukohtu ja revisjonikomisjoni ning võtab vastu poliitilise avalduse.

11. juunil koguneb Tallinnas Keskerakonna volikogu, mis kuulab ära erakonna esimehe Edgar Savisaare ettekande poliitilisest olukorrast ja arutab oma presidendikandidaadi valimist. Praeguse info kohaselt võivad presidendikandidaadi valimisel vastamisi minna Savisaar ja partei riigikogu fraktsiooni asejuht Mailis Reps.

Oma presidendikandidaadi kinnitab 12. juunil ka Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE). EKRE aseesimehe Martin Helme sõnul saab erakonna kandidaadiks Mart Helme, kelle kandidatuur pälvis ülekaaluka toetuse ka erakonnasiseses küsitluses. Tema sõnul osales küsitluses umbes 10 protsenti ehk 700 liiget, kellest lausa 95 protsenti soovis, et Mart Helme presidendivalimistel osaleks.

Helme kandidatuuri tahaks erakond üles seada valijameeste kogus. Riigikogus toimub presidendivalimiste esimene voor 30. augustil.

Pärnus toimuval kongressil valib EKRE omale aastaks ka esimehe, kolm aseesimeest ning nii juhatuse, volikogu, aukohtu kui revisjonikomisjoni uue koosseisu. Kuigi ringkondadest pakuti esimehe kohale ka Martin Helmet, ei nõustu ta seekord siiski juhiks kandideerima. Seega jääb kongressil üle otsustada senise esimehe Mart Helme jätkamine.

Tagasi kandideerivad ka praegused aseesimehed Martin Helme, Anti Poolamets ja Merry Aart. Samuti on aseesimehe kohale üles seatud riigikogu liikmed Henn Põlluaas ja Jaak Madison ning Pärnumaa ringkonna asejuht Heldur Paulson.

Samal päeval toimub Kõue mõisas Reformierakonna üldkogu, mis võtab kokku möödunud poliitika-aasta ja seab sihte tulevikuks. Presidendivalimisi üldkogu eraldi päevakorrapunktina ei aruta, kuid suure tõenäosusega tulevad valimised teemaks erakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivase ja peasekretäri Reimo Nebokati kõnes. Päevakorra kohaselt valib üldkogu ka uue revisjonitoimkonna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles