Maailma karmim tubakaseadus lubab kodusid läbi otsida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bhutani pealinn Thimphu
Bhutani pealinn Thimphu Foto: SCANPIX

Himaalaja mäestikus India ja Hiina vahel asuvas väikeses Bhutanis on maailma karmim tubakaseadus.

Sel aastavahetusel tegi politsei sealsetes kodudes läbiotsimisi, leidmaks Indiast salakaubana toodud sigarette, edastab Reuters.

Samuti koolitab Bhutani  kuninglik politsei välja koeri, kelle abil peidetud tubaka, sigarettide ja sigariteni jõutakse.

Budistlik Bhutan langetas 2005. aastal otsuse saada maailma esimeseks tubakavabaks riigiks, kuna tubakas mõjuvat karmale halvasti. Tubaka ja tubakatoodete müük keelati, kuid siis hakati Indias sigarette salakaubana sisse tooma.

Bhutanis kehtestatud seaduses seisab, et ebaseaduslike tubakatoodete peitmise või salakaubanduse eest võib saada kuni viie aasta pikkuse vanglakaristuse.

Bhutani elanikel on õigus 200 sigaretile kuus, kuid politseile tuleb nende kohta ametlik tõend ette näidata. Ametlike sigarettide ja tõendi hankimine on aga keeruline bürokraatlik kadalipp.

Bhutani pealinna Thimphu tubakatoodete müüjate sõnul on nad praktiliselt pankrotis, kuid peaminister Jigmi Thinley sõnul tuleb tubakavaba elu vaid kasuks.

«Tubakas ja tubakatooted on ohtlikud nii indiviidile kui ka kogu ühiskonnale. Tubakas on tegelikult narkootikum. Nagu teada, võib mõnes riigis narkootikumide tarbimise eest surmanuhtluse saada,» teatas peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles