Ülevaade: milliste valla- ja linnajuhtide kohal ripub korruptsioonikirves?

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu 22. sepembril sai avalikuks, et Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele esitati kuriteokahtlustus. Samal päeval toimus Hundisilma talus läbiotsimine.
Mullu 22. sepembril sai avalikuks, et Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele esitati kuriteokahtlustus. Samal päeval toimus Hundisilma talus läbiotsimine. Foto: Sander Ilvest

Eile hommikul peeti altkäemaksu võtmises kahtlustatavana kinni Tartu abilinnapea Kajar Lember. Paraku ei ole ta sugugi esimene kohaliku omavalitsuse teenistuses olev kõrge juht, kes viimase aasta jooksul kuriteokahtlustuse on saanud.

Postimees toob välja mõned näiteid neist valla- või linnajuhtidest, kelle kohal ripub korruptsioonikirves:

Kajar Lember,
Tartu abilinnapea

Foto: Mihkel Maripuu

Keskkriminaalpolitsei pidas eile kahtlustatavana kinni Tartu abilinnapea ja sotside aseesimehe Kajar Lemberi, keda on alust kahtlustada korduvas altkäemaksu võtmises. Väidetavalt on see seotud nii Raadi arenduse kui ka mitte ehk nii glamuursena tunduva välikäimlate projektiga.

Tänase seisuga ei ole veel teada, kes on võimaliku kuriteo teine pool ehk kes on altkäemaksu andmises kahtlustatavana kinni peetud. Prokuratuur peaks asja kohta täiendavaid kommentaare jagama täna pärastlõunal.

Loe lisaks: Keskkriminaalpolitsei pidas kuriteos kahtlustatavana kinni Tartu abilinnapea

Heikki Kadaja,
Puka vallavanem

Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Mullu sügisel sai kuriteokahtlustuse Puka vallavanem Heikki Kadaja (RE), kes sel nädalal ka kohtu alla anti. Nimelt süüdistab Lõuna ringkonnaprokuratuur nüüdseks endist vallavanemat ametialases võltsimises ning võltsitud dokumentide kasutamises.

Süüdistuse kohaselt võltsis 2012.–2013. aastal ametis olnud Kadaja mitmel korral dokumente. Kohtueelse menetluse käigus on tuvastatud mitmeid ostu-müügilepinguid, mis kajastavad Puka vallavalitsuse tehtud oste. Kogutud tõendid viitavad aga sellele, et dokumentides kajastatud tehinguid tegelikult ei toimunud.

Loe lisaks: Prokuratuur saatis Puka endise vallavanema kohtu alla

Edgar Savisaar,
Tallinna linnapea

Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaarele on esitatud kahtlustus neljas altkäemaksu võtmise episoodis, suures ulatuses rahapesus ning Keskerakonnale suures ulatuses keelatud annetuse vastuvõtmises.

Kahtlustuse kohaselt võttis Savisaar MTÜ-le Eesti Keskerakond suures ulatuses keelatud annetusi ning Keskerakond omakorda võttis selle vastu. Keelatud annetuse kahtlustus on seotud ühe uuritava altkäemaksu episoodiga. (artikkel jätkub pärast pilti)

Läbiotsimine Edgar Savisaarele kuuluvas Hundisilma talus.
Läbiotsimine Edgar Savisaarele kuuluvas Hundisilma talus. Foto: ERIK PROZES/

Samuti esitati Edgar Savisaarele kahtlustus suures ulatuses rahapesus. Savisaart kahtlustatakse ka neljas altkäemaksu võtmise episoodis, mis puudutavad rendilepingu põhjendamatut pikendamist, puuduva ehitusloaga seotud ehitustööde jätkamist, kruntide vahetamist ja hankemenetlust.

Savisaarega seotud kriminaalasjas on seni avalikkusele teada olnud, et kahtlusaluste ringi kuuluvad lisaks Edgar Savisaarele ka Kalev Kallo, Alexander Kofkin, Hillar Teder, Villu Reiljan, Aivar Tuulberg, Vello Kunman, Paavo Pettai ja MTÜ Eesti Keskerakond. Täna selgus, et kahtlusaluste ring on tegelikult ühe inimese võrra laiem.

Loe lisaks: Kapo kahtlustab Savisaart korduvas altkäemaksu võtmises

Foto: Kalev Saar / Postimees

Aivar Soop,
Tartu vallavanem

Sügisel esitati kuriteokahtlustus ka Tartu vallavanemale Aivar Soobile (IRL), keda kahtlustatakse toimingupiirangu rikkumises suures ulatuses ning valla vara omastamises.

Kahtlustuse kohaselt oli Soop seotud 100 000 euro suuruse investeeringu ja laenu andmisega sihtasutusele, mille nõukogu liige ta ise oli, samuti kahtlustatakse teda valla bensiinikaardi kasutamises isikliku auto tankimiseks.

Loe lisaks: Korruptsioonikahtlusega Tartu vallavanem endal süüd ei näe

Hannes Lumiste,
Kohtla vallavanem

Aasta aega tagasi, 2015. aasta mais peeti omastamise kahtluse tõttu kinni Kohtla vallavanem Hannes Lumiste. Lumistele esitati kahtlustus valla eelarveliste vahendite omastamises ja dokumendi võltsimises. Kahtlustuse saamise järel pani vallavanem ameti maha.

Lisaks vallavanemale peeti kuriteos kahtlustavana kinni ka kohaliku ehitusettevõtte juht.

Loe lisaks: Kohtla vallavanem peeti kahtlustatavana kinni

Jelena Umbleja,
Piirissaare endine vallavanem

Mullu suvel esitas Lõuna ringkonnaprokuratuur süüdistuse Piirissaare endisele vallavanemale Jelena Umblejale, kes süüdistuse kohaselt omastas ametikohalt lahkudes vallale kuuluvaid esemeid: mobiiltelefoni, autorehve ning kaks mälupulka. Sellega tekitas endine vallavanem vallale kahju summas ligi 600 eurot.

Ringkonnakohus mõistis ta osaliselt õigeks.

Loe lisaks: Eksvallavanemat süüdistatakse omastamises ja dokumentide peitmises

Rein Kruusmaa,
Risti endine vallavanem

Aasta alguses astus kohtu ette Risti endine vallavanem Rein Kruusmaa, keda süüdistati soodustuskelmuses, ametialases võltsimises ja võltsitud dokumendi kasutamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles