Pärnumaa omavalitsusjuhid sundliitmist ei poolda

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Pärnumaa omavalitsusjuhid ei kipu pooldama Isamaa ja Res Publica Liidu nädalavahetusel välja käidud ettepanekut minna haldusreformi elluviimiseks valdade sundliitmise teed.

Niisamuti tekitab neis kõhedust ühe maakonna-valla idee, kirjutab Pärnu Postimees.

Pärnumaa omavalitsuste liidu esimees Andres Metsoja ütles, et näeb probleemina avaliku teenuse kvaliteeti.

«Kui riik ütleb, et praegune omavalitsuste arv on optimaalne, tuleks hakata arutama selle üle, kas ei peaks olema mingisuguseid maksusoodustusi nende valdade elanikele, kes standardipõhist avalikku teenust kohalikust omavalitsusest mingil põhjusel ei saa,» märkis ta.

Tema sõnul tekitatakse omavalitsustasandi mitteühtlustamisega probleeme pikas perspektiivis juurde ning hiljem on neid keerulisem lahendada.

«Mis puutub ideesse «üks vald kogu maakonna peale», siis arvan, et peaksime kiirustama aeglaselt. Pärnu maakonnas on hulk tõmbekeskusi ja neid etappe vahele jätta oleks ennatlik,» lisas Metsoja.

«Omavalitsuste ühinemine peaks jääma vabatahtlikuks,» leiab Kaisma vallavolikogu esimees Ingrid Sillaste. Kogu maakonna peale ühise omavalitsuse loomist ta ette ei kujuta.

Sundliitmist ei poolda ka Saarde vallavolikogu esimees Väino Lill. «Ometi peaks äratundmine altpoolt tulema ja vallad ise leidma, et on mõistlik ühiselt ja tugevamalt edasi minna,» nentis ta. Lill toetab omavalitsuste suurust endistes kihelkonnapiirides, kus on 5000 – 10 000 elanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles