Jõhvi volikogu kinnitas vallavalitsuse uue koosseisu (1)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi vallavanem Eduard East koos Yana Toomiga.
Jõhvi vallavanem Eduard East koos Yana Toomiga. Foto: Erik Prozes

Möödunud neljapäeval toimus Jõhvis võimuvahetus, mille järgselt jäi valda juhtima vaid üks mees. Kardeti, et uue vallavalitsuse moodustamine võtab aega ja valla suurprojektid satuvad ohtu. Täna õhtupoolikul toimunud vallavolikogu istungil kinnitati ametisse siiski uus kolmeliikmeline vallavalitsus.

Volikogu kinnitas täna uue vallavalitsuse, kuhu kuuluvad lisaks värskele vallavanemale Eduard Eastile ka vallavalitsuse finantsjuht Küllike Olup ja majandusspetsialist Aivo Tamm. Uute vallavalitsuse liikmete poolt oli tosin volikogu liiget.

Vallavanem Eduard East ütles istungi järgselt, et peab oluliseks seda, et vallavalitsuse liikmed on spetsialistid. «Kõik läks tänasel istungil nii, nagu oli plaanitud, ehk ametisse kinnitati uus vallavalitsus,» ütles East Postimehele. «Antud juhul kinnitasime n-ö spetsialistide valitsuse ehk valitsusse on kaasatud finantspealik ja linnamajanduse spetsialist.»

Kui endine vallavalitsus oli neljaliikmeline, siis nüüdses valitsuses on üks liige vähem. Easti sõnul oligi see nõnda mõeldud. «Volikogul ja valitsusel on õigus seda kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse alusel otsustada. Praegu otsustasime, et niimoodi tuleb alustada ja edasi minna,» nentis East, kes siiski ei välistanud, et tulevikus võib koosseisus veel muutusi tulla. Ent ta toonitas, et ka praeguses koosseisus saab kõik vajalik kenasti tehtud.

Võimuvahetuse järgselt jäi East üksi valda juhtima ja see tekitas nii valitsuse liikmetes kui ka kodanikes rahutust. Kardeti, et võimuvahetus seab ohtu suurprojektid ja palju olulist jääb tegemata.

East toonitas, et kolm-neli päeva sisuliselt valitsust küll polnud, kuid aparaat töötas tema juhtimisel edasi. Ta märkis, et vallavalitsus suunab, kontrollib ja vajadusel koordineerib tegevust, kuid põhitöö teevad ära ikkagi ametnikud ja spetsialistid, kes on jätkuvalt ametis ja kelle töö pole võimuvahetuse tõttu seiskunud.

«Nüüd saame valla juhtimisega julgelt edasi minna,» märkis vallavanem. Samuti rahustas ta kõiki, kes arvavad, et Jõhvi vallas jääb nüüd midagi olulist tegemata. «Kõik saab korda,» kinnitas East.

Ta on olnud kontaktis ametist tagandatud endise vallavanema Aivar Surva ja teiste valitsusliikmetega, keda volikogu möödunud nädalal umbusaldas. «Siinkohal ütlen edasi tänusõnad, et nad on mind kõigest olulisest informeerinud, et mis on teoksil ja millega on eriti kiire,» lisas East.

Küsimusele, miks ikkagi võimuvahetus vajalik oli, kostis ta, et volikogu ei rahuldanud endine tööviis. «Seetõttu võetigi see samm ette, et teistmoodi ja tegusalt edasi minna.»

Vallavanema sõnul tuleb nüüd suveperioodil kindlasti jätkata linnamajandusega seotud töid, nagu teedekorrastamine ja veel mitmed suured projektid. Üheks olulisemaks projektiks on tema sõnul Jõhvi vene põhikooli rekonstrueerimine. Pikemas perspektiivis tõi ta olulisena välja kultuuri- ja turismivaldkonna arendamise kõrval ka ettevõtluse toetamise ja haldusreformi. «Seoses haldusreformiga on meil juba kohtumised olnud ja nüüd reedel on ka üks suurem kohtumine mitme omavalitsusega,» sõnas East, kelle arvates peaks Jõhvi jääma keskuseks, millega ühinevad ümberkaudsed vallad.

Vallavalitsusse jäi vaid uus vallavanem

19. mail tagandas Jõhvi volikogu ametist vallavanema Aivar Surva, abivallavanema Tiina Kullamä, volikogu esimehe Niina Neglasoni ja volikogu aseesimehe Kaarel Pürgi. Lahkumisavalduse esitas ka vallavalitsuse liige majanduse alal Urmas Aunap.

Volikogu valis uueks vallavanemaks endise Narva linnapea Eduard Easti. Volikogu esimeheks valiti Teet Enok fraktsioonist K.Õ.V.A. ja volikogu aseesimeheks sai Eduard Rae. Fraktsioon K.Õ.V.A. algataski ja viis volikogus läbi umbusalduse.

East ütles Põhjarannikule, et kaalus pikalt talle fraktsiooni K.Õ.V.A tehtud ettepanekut asuda vallavanema kohale, sest andis endale aru, et ametiaeg ei ole pikk, kuna järgmised kohalikud valimised on juba tuleva aasta oktoobris. Ta lisas, et kavatseb esmajärjekorras kokku panna tegusa vallavalitsuse, et pooleliolevate projektidega saaks kiiresti edasi minna. «Tulin siia, et teha midagi head, arendavat ning jätta jälg valla ellu,» sõnas ta. Möödunud nädalal ei soovinud ta veel avalikustada uue vallavalitsuse liikmete nimesid.

Põhjarannik kirjutas, et Jõhvi volikogus toimunud võimuvahetus oli kahtlemata maakonnakeskuse jaoks märgilise tähendusega, sest võimu juurde said ärimees Nikolai Ossipenko kontrolli all olevad jõud, ja seda senise koalitsiooni endiste partnerite toel. Koos valla juhtkonnaga lahkus ka oluline osa infost ning n-ö niidiotstest, mis on seotud mitmesuguste projektide ja hangetega. See saab olema uuele vallavalitsusele tõeline proovikivi nüüd, mil algamas on suvepuhkuste, aga ka ehituste aeg.

Jõhvi vallavolikogu liige, Jõhvi aukodanik Endel Paap ütles võimuvahetuse järgselt «Aktuaalsele kaamerale», et palju asju, mis on ette võetud Jõhvis praegu eesotsas Aivar Survaga jäävad paljuski tegemata. «Sellepärast, et praegu on täitsa puhas plats, vallavalitsusse ei jäänud ühtegi inimest ja millal korjatakse kokku uus valitsus - sellega läheb väga palju aega.»

Ka vallakodanikud olnud võimupöördest masenduses. «Minu meelest on see nii rumal, et parem oleks meie kogu Jõhvi valla asju ajada, aga mitte kakelda, ongi kogu jutt,» ütles Jõhvi valla kodanik Liia Laine Kangur «Aktuaalsele kaamerale».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles