Piirissaare kunstimälestiste konserveerimine saab 5500 eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästja puhkepausil. Taustal põlenud vanausuliste palvela.
Päästja puhkepausil. Taustal põlenud vanausuliste palvela. Foto: Margus Ansu

Muinsuskaitseameti ettepanekul arutati kolmapäevasel pühakodade programmi juhtnõukogu koosolekul Piirisaare vanausuliste palvela väärtuslike kunstivarade päästmise korraldamise küsimust. Juhtnõukogu otsustas toetada 5500 euroga Piirissaare palvela kunstimälestiste konserveerimist.  

Esmasel vaatlusel tuvastati, et palvelas asunud 40 kunstimälestisest on rahuldavas seisundis neli, söestunud on kümme, 18 mälestist on halvas või avariilises seisus ja kaheksat objekti ei õnnestunud näha, mistõttu võib arvata, et need on ilmselt täielikult hävinud, teatas muinsuskaitseamet.

Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor Linda Lainvoo sõnul on tal väga hea meel, et pühakodade programmi juhtnõukogu otsustas kiirelt ulatada abikäe mälestiste päästmiseks. Lainvoo lisas, et esmalt on oluline tule- ja veekahjustusi saanud varad kontrollitult kuivatada, vältimaks liiga kiire või liiga aeglase kuivamise käigus tekkivaid  võimalikke kahjustusi. Seejärel saab anda täpse hinnangu, milliseid täiendavaid töid iga üksik objekt vajab ja kui suur on kahju tegelik ulatus kunstimälestistele.

Kunstivarade konserveerimistöid korraldab muinsuskaitseamet koostöös Eesti Kunstimuuseumiga. Avariitöödel on olnud kaasatud eksperdid SA Eesti Vabaõhumuuseumi konserveerimis- ja digiteerimiskeskusest Kanut, rahvusarhiivist, Tartu kunstimuuseumist ning Tallinna Ülikooli arheoloogia teaduskogust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles