Küsimus Savisaarele: miks maksid Kotka ja Batrakova tema arveid? (7)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pandi nurgakivi Lasnamäe tervisemajale ning külalisena oli kohal ka ametist tagandatud linnapea Edgar Savisaar, kes oli nõus kommenteerima oma rahaasju ning ka seda, et tema kriminaalasja materjalid jõudsid lõpuks kaitsjateni.

Savisaare sõnul pole ta veel oma kriminaalasja toimikutega tutvunud, kuid see on plaanis. «Mina ei ole mingeid materjale saanud, no ma loodan, et kunagi asi nii kaugele ka jõuab. (…) Eks ma pean ikkagi seda aega võtma ja need materjalid läbi lugema.»

Lisaks tõi Savisaar välja, et kui maadevahetuse kriminaalasjas oli toimikuid 200, siis tema asjas vaid 28. «Ma olen selle kohta kuulnud, et seal oli vist ainult 28 köidet. Ma eelmisel sellisel protsessil, mis oli maadevahetusega, seal oli 200 köidet. Nii et võrdlemisi tagasihoidlik materjalide kogus.»

Savisaare kaitsja sõnul jälitati ametist kõrvaldatud linnapead ka julgeolekuasutuste seaduse alusel, mida kasutatakse juhul, kui on tarvis ennetada või kõrvaldada ohtu Eesti riiklikule julgeolekule. «Juu siis ei olnud muud võimalust jälitada. See on see juhtum, kus saab piiramatult inimest taga ajada ja ju siis leiti, et see on kõige sobivam.»

Vaata videost, kuidas kommenteeris Savisaar seda, miks maksid Hundisilma talu kommunaalarveid Siret Kotka ja Moonika Batrakova.

165 000 euro eest varjatud kulutusi

Riigiprokurör Laura Vaik esitas nädala algul Tallinna ringkonnakohtule Savisaare ja teiste temaga seotud isikute varalist seisundit kajastava vaatlusprotokolli, mis loob pildi sellest, kuidas Savisaare rahaasjad korraldatud olid.

Prokuratuuri väitel tõendab see üheselt, et Savisaare legaalsete sissetulekute, elatustaseme ja kulutuste vahel on märkimisväärne ebakõla.

Savisaare legaalne sissetulek oli 2011. aasta jaanuarist kuni mullu oktoobri teise pooleni ligi 231 000 eurot ning tõendatult tehtud kulutused ligi 148 000 eurot. Tegelike kulutuste ja legaalse sissetuleku vahe oli prokuratuuri kinnituse aga veidi üle 246 000 euro, sealjuures varjatud kulutuste suurus ligi 165 000 eurot.

Sealjuures näitas Savisaare pangakonto analüüs, et pangaarvelt ei tehtud ühtegi makset igapäevaste kulutuste tasumiseks nagu kulutused elektrienergiale, sideteenustele, prügiveole ja nii edasi. Neid kulutusi tegid kolmandad isikud, teiste hulgas tasusid riigikogu keskerakondlasest liige Siret Kotka ja Savisaare kaastöötaja Moonika Batrakova kokku üle 125 000 euro.

Näiteks maksis Batrakova Savisaare kulutuste eest üle 67 000 euro, mis moodustab üle poole tema sissetulekust analüüsitud perioodil. Sealjuures tehti Kotka ja Batrakova pangaarvetele sularaha sissemakseid alati enne või pärast Savisaare kasuks tehtud maksete sooritamist võrdväärselt makstud summadega.

Vigade parandus

Ametist tagandatud linnapea intervjuus esines faktivigu. Järgneb vigade parandus: 

Savisaare väide: «Mina ei tea ühtegi skandaali, mis oleks minuga seotud.» 

Õige väide: Savisaart kahtlustatakse korduvas altkäemaksu võtmises ja rahapesus.

Savisaare väide: «Lugesin Postimehest Tuuli Kochi artiklit, mis väidab, et olen oma naabrimehele kaldtee eest maksnud.» 

Õige väide: Artikkel ilmus 24. mail Eesti Päevalehes, autoriks Tarmo Vahter. Kaldteed artiklis ei mainitud.

Savisaare väide: «Prokuratuuri materjalides on 28 köidet, maadevahetuse protsessil oli 200.» 

Õige väide: Maadevahetuse protsessil oli 193 köidet.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles