Tehnilise järelevalve amet omavalitsustele: kontrollige välilavasid

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn. 16.07.2015. Merepäevade ettevalmistus sadamas, mille raames töömehed usinasti lava püstitasid. FOTO JAANUS LENSMENT/POSTIMEES
Tallinn. 16.07.2015. Merepäevade ettevalmistus sadamas, mille raames töömehed usinasti lava püstitasid. FOTO JAANUS LENSMENT/POSTIMEES Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Tänane Postimees juhib tähelepanu, et suveüritustele püstitatavad lavad võivad olla külastajatele ja artistidele potentsiaalseks surmalõksuks.

Tuleb välja, et selliste konstruktsioonide püstitamisel ei kohusta miski viima läbi kontrolli ega ohuhinnagut. Vastutus lasub vaid ehitajal ning lavameister Margus Jaago hinnangul võimaldab igasuguste reeglite puudumine Eestis tegutseda ebaprofessionaalsetel lavapaigaldajatel, kes oma ülesannetega kvaliteetsel tasemel hakkama ei saa.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi sõnul kontrollib ürituste tarbeks püstitatud rajatisi kohalik omavalitsus, kellele esitatakse ürituse korraldamise loa taotlus. Omavalitsus otsustab, kas ja millistel juhtudel on vaja ehitus- või kasutusluba või piisab sellest, kui rajatis püstitatakse tootja ja muid muid asjakohaseid juhiseid järgides.

Trummari ja kitarristi Rauno Pella sõnul pole ta seni ühtegi ohtlikku olukorda pidanud laval läbi elama. Ainuke kord, mis muusikule meenus, oli aastatetagune kontsert Pärnus, kui ootamatu tuuleiil lava laest mõned prožektorid alla tõi. Õnneks keegi viga ei saanud. «Ma ei mäleta, et oleksin kunagi lava ohutuse peale mõelnud. Tavaliselt eeldan, et lava kokkupanijad teavad, mida teevad,» ütles Pella.

Anonüümseks jääda soovinud heli- ja lavalahendusi pakkuva firma esindaja rääkis Postimehele, et Eestis ringi liikudes on ta vahel suurematel lavadel ohumärke täheldanud küll. «Olen näinud lavadel lahtisi piirdeid ja treppe. Mõnel juhul need üldse puudusid. Samuti olen näinud kattega lava, millest vesi lihtsalt läbi sadas.»

Samas arvab ta, et päris ebapädevaid inimesi üksi siiski paigalduse juurde ei lasta. «Tihti on ilmselt nii, et paigaldatakse koos kogenud inimesega ehk päris «puusalt» keegi lõpuni seda lava ikkagi püsti ei pane,» on mees kindel.

Tehnilise järelevalve amet (TJA) on hetkel koostamas omavalitsustele kirja selle kohta, mida tuleks üritustel ohutuse tagamisel kindlasti jälgida.

«Kuivõrd viimasel ajal on tulnud signaale võimalikest ohutusnõuete rikkumistest lavade paigaldamisel ja seeläbi ohtlike olukordade tekkimisest, siis on TJA koostamas kohalikele omavalitsustele kirja, et nad kontrolliksid loamenetluste raames ka paigaldatavate rajatiste nõuetele vastavust,» kommenteeris Tehnilise järelevalve ameti ehitus- ja elektriosakonna juhataja Ahto Tuuling.

Tuuling lisab, et samuti on vajalik kontrollida rajatise komplektsust ning ka tootjapoolsete paigaldusjuhiste järgimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles