Toom kritiseeris Euroopa Parlamendis Eesti e-valimisi (2)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised.
Valimised. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom (Keskerakond) esines europarlamendis kriitikaga Eesti valimistel kasutatava internetihääletamise süsteemi pihta.

Toomi hinnangul ei saa praegu olla kindel, et internetis hääletamise tulemused tõepoolest valijate tahet väljendavad. «Eesti valimiste tulemusi saab muuta ja nende salajasust rikkuda häkkerite rünnaku, arvutiviiruste ja kolmandate isikute muude sekkumistega,» rääkis Toom, kes on ALDE fraktsiooni variraportöör e-demokraatia teemal. Võimalus piiramatult ümber hääletada devalveerib tema sõnul valiku tegemise mõtet.

Toom lisas, et Eesti on ainus EL riik, kus internetis hääletamine on igaühele kättesaadav võimalus valimistel osalemiseks. «Vaatamata näilisele mugavusele pole teised Euroopa riigid niisugust süsteemi sisse viinud, seda peamiselt võimatuse tõttu tagada protsessi ohutust,» märkis Toom.

Variraportööri rollis tegi Toom rea ettepanekuid, mille eesmärk on e-hääletamise süsteemi ümbervaatamine. Toomi sõnul on e-demokraatiast saamast iga eurooplase elu lahutamatu osa ja sellepärast tuleb üle vaadata internetis hääletamise praktika, mis on tema hinnangul tekitanud usaldamatust märkimisväärses osas Eesti ühiskonnast.

«Valimised peavad olema ausad ja läbipaistvad ‒ vastasel juhul kompromiteerime mitte üksnes e-demokraatiat, vaid ka demokraatiat üleüldse,» lisas Toom.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles