Maasikas hakkab juhtima välisministeeriumis ELi eesistumise ettevalmistusi

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Maasikas.
Matti Maasikas. Foto: Eero Vabamägi

Euroopa Liidu juurde nimetatud mõjukaimate suursaadikute hulka kuuluv Matti Maasikas lahkub ennetähtaegselt saadikukohalt, et hakata Eestis tegelema Euroopa Liidu eesistumisperioodi ettevalmistustega.

Matti Maasikas asub 26. augustist Euroopa ja Atlandi-ülese koostöö küsimuste asekantsleri ametikohale, kus ta hakkab tegelema Eesti Euroopa Liidu eesistumise ettevalmistamise ja läbiviimisega, ütles välisministeeriumi pressiesindaja Postimehele.

Maasika ametiaeg asekantslerina kestab viis aastat ja see lõpeb 25. augustil 2021.

Matti Maasikas oli nimetatud Eesti alaliseks esindajaks Euroopa Liidu juures kuni 31. juulini 2018, kuid ta avaldas ise soovi naasta Eestisse.

«Välisministeeriumi eesistumise meeskond tuleb hiljemalt sel aastal komplekteerida ja liituda nendega, kes juba töötavad eesistumise õnnestumise nimel Tallinnas. Välisminister hindab kõrgelt tema ettevalmistust selles valdkonnas,» märkis pressiesindaja.

Rahvusvaheline meediaväljaanne Politico paigutas aprillis Matti Maasika Euroopa Liidu suursaadikute seas 7.–10. kohale

Eestis suursaadikust Matti Maasikast mõjukamaks hindab Politico Prantsuse, Ühendkuningriigi, Saksa, Hollandi, Taani ja Iirimaa saadikuid. Eesti alalise esindajaga Euroopa Liidus samale tasemele paigutab Politico Hispaania, Leedu ja Küprose saadikud.

«Riikide suursaadikute roll on eriti tähtis arvestades viimastel aastatel väga sageli toimunud ülemkogusid, mille valitsusjuhtide jaoks valmistavad ette riikide suursaadikud Euroopa Liidu juures. Siin oluline roll ka suursaadiku ja valitsuse esindajate koostööl, märgib Politico. Väljaanne toob saadikute mõju hindamisel esile selle, kui palju valitsus toetub suursaadikule ja kasutab teda oma riigi huvide edendamisel, millised on saadiku kogemused, kui hea on saadiku kontakt Euroopa Parlamendi liikmete ja Euroopa Komisjoni volinikega. Nii näiteks kaotasid Itaalia ja Poola mõju, kui vahetasid välja oma kogenud ja austatud saadikud,» kirjeldab väljaanne.

Maasikas on töötanud aastatel 1996–1999 riigikogu kantselei välissuhete osakonna juhatajana ja 1999–2001 peaminister Mart Laari büroo juhatajana. Alates 2001. aastast töötab Maasikas välisministeeriumis, ajavahemikus 2001–2005 oli ta Eesti suursaadik Soomes, 2005–2008 välisministeeriumi kantsler. Aastatel 2009–2010 töötas ta Euroopa Komisjoni laienemisvoliniku Olli Rehni kabinetis, alates augustist 2010 Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barroso nõunike meeskonnas. Alates 2011. aasta augustist on Maasikas Eesti alaline esindaja Euroopa Liidu juures.

Meedias ilmunud kinnitamata andmetel saab Maasika asemel Eesti suursaadikuks Euroopa Liidu juures praegune Eesti suursaadik Saksamaal Kaja Tael.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles