Terras: Balti riigid vajavad Venemaa võimaliku invasiooni tõrjumiseks Patriot-rakette (116)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakett. Pilt on illustratiivne
Rakett. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Balti riigid vajavad Venemaa võimaliku invasiooni tõrjumiseks keskmaa õhutõrje raketisüsteeme Patriot, ütles Eesti kaitseväe juhataja Riho Terras intervjuus ajalehele Financial Times.

Ajal, mil NATO kaalub ideed paigutada neli pataljoni oma idapoolsetesse liikmesriikidesse, kasvab mure, et sellest meetmest ei piisa usaldusväärseks heidutuseks, hoidmaks ära võimalikku Venemaa agressiooni, kirjutas leht neljapäeval veebis avaldatud artiklis.

Kindralleitnant Terras ütles, et ebapiisav õhutõrjevõimekus on muutnud Balti regiooni haavatavaks Venemaa ootamatule rünnakule. NATO peab kaaluma sõjalennukite arvu suurendamist regioonis ning kavandama Patriot-rakettide paigutamist.

«Meie kaitsevõimekusele on väga tähtis ... see, mida me vajame, on õhutõrjevõimekus,» ütles Terras. «Peame olema valmis ja peame vaatama, mida meil tuleb teha. Venemaa käitub oportunistlikult. Kui neil avaneb võimaluste aken, siis nad kasutavad selle ära,» lisas Terras.

NATO liidrid arutavad Ida-Euroopa kaitsevõimekuse tõstmist alliansi eelseisval tippkohtumisel juulis Varssavis.

«Balti riike võib vaadata saarena,» ütles kindral Terras. «Vahe on väike... seda läbib ainult üks raudtee ja kaks maanteed.»

Ta viitas asjaolule, et Balti riigid on ühendatud ülejäänud NATO riikidega ainult väikese maaribaga Moskva kindla liitlase Valgevene ja Venemaa enklaavi Kaliningradi vahel.

Alliansi uute pataljonide paigutamine regiooni on esimene jõuline samm, kuid NATO peab arendama sellise A2AD (tõkestatud juurdepääsuga tsooni) strateegia nagu võimsad maa-õhk tüüpi raketisüsteemid, mida allianss on kartnud, et Venemaa võib regioonis kasutada.

Venemaa raketisüsteemid Kaliningradis on tekitanud «A2AD mulli», mis muudab alliansil oma vägedega manööverdamise piirkonnas raskeks, seda isegi sügaval oma territooriumil, kirjutab leht.

Balti riigid ei saa oma A2AD võimekust ise arendada, ütles Terras, lisades, et seda peab tegema NATO.

«Vähemalt on meil vaja saada väljaõpe (Patriot rakettide osas) kiiresti... ja teada, kuhu need paigutada, kui neid ei saa siia alaliselt nagu see oli Türgis,» sõnas ta.

Igasugune selline areng pälviks vihase reageeringu Kremlilt, mis on juba ähvardanud vastumeetmete eest ettepanekule paigutada alliansi idapoolsetesse liikmesriikidesse neli pataljoni.

«Kõige tähtsam, ükskõik mis ka ei juhtuks, on NATO ühtsus. Meie jaoks on raskuskese ühtsus,» lisas Terras. «Ilma selleta me kaotame.»

Kommentaarid (116)
Copy
Tagasi üles