Leht: Saaremaa Ökokülas on hukkunud 17 lammast

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambad karjas. Foto on illustratiivne.
Lambad karjas. Foto on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Hiljuti kariloomade näljutamise ja loomade kadumisega tähelepanu pälvinud Saaremaa Ökoküla laudas on leidnud lõpu ka möödunud aastal KIKi toetusega ostetud MTÜ Ökoabi tumedapäised lambad.

Möödunud aasta juulis eraldas KIK Eesti Energia juhatuse esimehe Hando Sutteri MTÜ-le Ökoabi 34 000 eurot, et soetada Vilsandi rahvuspargi poollooduslikel kooslustel Kuusnõmme poolsaarel karjatamiseks 250 lammast, kirjutab Saarte Hääl.

Saaremaa veterinaarkeskuse juhataja Toivo Jürisson ütles Saarte Häälele, et 250 loomast on teisipäevase seisuga registrist hukkumise tõttu maha arvatud 17. Uurimisele saadetud rooja- ja organiproovidest leidis labor erinevaid siseparasiite.

«Saab väita, et asjakohaseid antiparasiitikume on ettevõttele väljastatud nii eelmisel kui ka jooksval aastal,» lisas Jürisson.

25. aprillini Saaremaa Ökokülas farmijuhatajana töötanud ja juhtkonnaga söötmisküsimustes konflikti läinud Maila Valk rääkis lehele, et novembris mandrilt toetusrahaga ostetud lambad jäid Ökoküla lammastega samas Lümanda laudas olles lahjaks nagu Ökoküla endagi kari ning osa lammastest heitis hinge. «Selleks päevaks, kui aprilli lõpus töölt lahkusin, oli kümme lammast surnud,» ütles Valk, kelle sõnul said lambad surmatõve külge laudas, sest karjatamishooaeg polnud veel alanud.

Kuigi Saaremaa Ökoküla ning Ökoabi tegevjuhi ja pressiesindaja Meelis Laido sõnul on loomade suremus nüüdseks peatatud, viitas Maila Valk võimalikele jätkuvatele probleemidele. Ökoabi märgistas maikuus mandrilt toodud uttedel 51 talle, ent uttesid paaritanud endise farmijuhi sõnul pidi ultraheli järgi ilmale tulema 108 talle. 

Pikemalt kirjutab Saarte Hääl homses lehes.

Loe lisaks:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles