USA üksuste hiigelkolonn alustab sõitu läbi Euroopa õppusele Eestisse (29)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA tank Abrams Poolas.
USA tank Abrams Poolas. Foto: SCANPIX

Täna alustavad Saksamaalt Vilseckist motoriseeritud rännakut Eestisse ja teistesse Balti riikidesse Ameerika Ühendriikide üksused, et osaleda juunis Eestis, Lätis ja Leedus peetaval õppusel Saber Strike.

Dragoon Ride nime kandava rännaku eesmärk on harjutada Ameerika Ühendriikide 2. ratsaväerügemendi soomusüksuste kiiret siirmist läbi Euroopa. Rännaku raames läbivad peamiselt Stryker soomukitest ja toetussõidukitest koosnevad kolonnid enam kui 2400 kilomeetri pikkuse teekonna läbi kuue Euroopa riigi Tapale ja väeosadesse Lätis ning Leedus.

Kahes kolonnis on ligi 400 ühikut tehnikat, mis jaotub kolme Balti riigi vahel. Rännakul teevad sõjaväelased peatusi ja viivad läbi koostööharjutusi, näiteks harjutatakse taktikaliste kitsaskohtade nagu sildade ületamist. Samuti peatutakse erinevates linnades, et suhelda kohalikega ja näidata oma varustust ning tehnikat.

Eestis teevad kolonnid peatuse 9. juunil Valgas ja Tartus, 11. juunil Sillamäel ning 14. juunil Pärnus, kus toimuvad erinevad rahvaüritused.

13. juunil algava õppuse Saber Strike eesmärk on harjutada maa- ja õhuväeüksuste koostööd ja liitlasvägede vastuvõttu. Õppusest võtab osa ligi 10 000 sõdurit 13 NATO liitlas- ja partnerriigist.

Osalevad üksused jaotuvad kolme Balti riigi vahel, õppuse raames saabub Eestisse ligi 1500 Ameerika Ühendriikide sõdurit. Lisaks saadavad Läti ja Leedu Eestisse kompaniisuurused üksused ning Soome rühmasuuruse üksuse. Samuti võtavad Eestis toimuvatest harjutustest osa Taani ja Sloveenia staabiohvitserid.

Eesti on sel aastal õppuse juhtriik. Õppus koosneb mitmest osaõppusest, millest esimene, peamiselt staabiprotseduuridele keskenduv Saber Knight algab esmaspäeval, 30. mail Tapal. Õppuse taktikalised osad viiakse läbi Tapal, kaitseväe keskpolügoonil ja Ämaris ning Leedu ja Läti harjutusaladel. Õppuse lõputseremoonia peetakse 21. juunil Tapal.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles