Sotsid jätaks tahtliku kuriteo sooritanud eripensionita

Mirjam Mäekivi
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei- ja kaitsevorm
Politsei- ja kaitsevorm Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraadid teevad riigikogule ettepaneku jätta ilma eripensionita need endised politseiametnikud ja teised eripensionit saavad inimesed, kes on süüdi mõistetud tahtlikult toimepandud kuriteo eest.


Eripensionite maksmise korda muutma ajendas sotse riigireetmises kahtlustatava Herman Simmi juhtum, ütles riigikogu liige Hannes Rumm.

Praegu kehtiva korra kohaselt kaotab näiteks politseinik õiguse eripensionile siis, kui ta sooritab kuriteo ametisoleku ajal, kuid talle jääb õigus saada eripensionit juhul, kui kuritegu on sooritatud pärast ametist lahkumist, selgitas riigikogulane.

Salastatud teabe ebaseaduslikus kogumises ja selle välisriigile edastamises kahtlustatav Simm saab endise politseiameti peadirektorina eripensioni, mille suurus on 75 protsenti praeguse politseiameti peadirektori ametipalgast. 2008. aastal on politseiameti juhi põhipalk 32 000 krooni kuus.

«Kui kohus Simmi riigireetmises süüdi mõistab, siis praeguse seaduse järgi peab Eesti riik jätkuvalt maksma talle nii suurt eripensioni, et enamus eakaid inimesi võib sellisest summast vaid unistada,» selgitas Rumm.

«Miks peab Eesti riik eriti heldelt meeles pidama inimesi, kes on oma riigi suhtes eriti alatult käitunud?»

Lisaks politseiametnikele laieneks uus seadus ka teistele eripensioni saajatele, nagu näiteks kaitseväelased, kohtunikud ja prokurörid.

«Eesti riik peab hoiatama neid inimesi, kel tekib kiusatus riigisaladuste müümisega rikastuda, et lisaks heale nimele ja riiklikele teenetemärkidele jäävad nad ilma ka eripenisonist,» sõnas Rumm.

Eelnõu eripensionite süsteemi muutmiseks esitavad sotsiaaldemokraadid järgmisel nädalal, mil riigikogu koguneb taas istungitele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles