Egiptus eitab lunaraha maksmist pantvangide vabastamiseks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse kõrbes kümne päeva eest röövitud turistide vastuvõtt Kairo sõjaväelennuväljal.
Egiptuse kõrbes kümne päeva eest röövitud turistide vastuvõtt Kairo sõjaväelennuväljal. Foto: AP / Scanpix

Egiptuse kõrbes kümne päeva eest röövitud eurooplased ja nende kohalikud saatjad vabastati eile elusate ja tervetena ning lunaraha nende eest kohalike ametnike kinnitusel ei makstud.

Päästetud turistid toodi juba eile naeratuste ja lillede saatel tagasi Kairosse, kus neid tervitasid kohaliku armee ja valitsuse ametnikud, samuti välisdiplomaadid, vahendas Reuters.

Egiptuse meedia andmetel vabastati paarkümmend pantvangi, kelle seas oli kohalike kõrval viis sakslast ja viis itaallast, samuti üks rumeenlane, julgeolekujõudude «päästeoperatsiooniga», mille käigus osa nende röövijaist olevat «likvideeritud».

Samas on ametnike jutt juhtunust napp ja vastuoluline ning varem on kinnitamata allikatest väidetud ka kokkuleppe saavutamist lunaraha maksmiseks, ehkki valitsus seda eitab. Ühe vabastatud egiptlase sõnul koheldi neid vangistuse ajal hästi, kuid jäeti ühtäkki esmaspäeva hommikul maha, misjärel saabusid kohe julgeolekusõdurid.

Egiptuse võimude ja analüütikute hinnangul ei olnud kümme päeva kestnud pantvangidraama taga ilmselt poliitilisi motiive, ehkki naaberriigi Sudaani valitsus süüdistas turistide röövimises Darfuri mässulisi. Nähtavasti sooviti eurooplaste vabastamise eest saada vaid suurt rahasummat.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles