Õiguskomisjon arutab puhumisreididel inimestele nende õiguste tutvustamist (6)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhumisreid.
Puhumisreid. Foto: Tairo Lutter

Riigikogu õiguskomisjon arutab tänasel istungil õiguskantsleri märgukirjast ajendatuna, millise põhjalikkusega peaks politsei puhumisreidide käigus igale inimesele tema õigusi tutvustama.  

Õiguskantsler Ülle Madise tõdes oma märgukirjas, et korrakaitseseaduse kohaselt tuleb politseil puhumisreidi käigus selgitada kõikidele inimestele enne alkoholijoobe kontrollimist nende õigusi. Madise sõnul on temale laekunud avaldus, mille kohaselt ei täida politsei puhumisreidil seda kohustust.

«Puhumisreidide juures tuleb arvestada, et tegemist on omamoodi rutiinse protseduuriga, mille puhul on nii liiklusohutuse kui kõigi osapoolte aja säästmise mõttes hea, kui see mööduks võimalikult kiiresti,» ütles õiguskomisjoni esimees Heljo Pikhof. Tema sõnul arutabki komisjon, millised on politsei võimalused ja kohustused puhumisreidide läbiviimisel ning kas neid kohustusi järgitakse. 

«On arusaadav, et õigustest tuleb täpne ülevaade anda kodanikule, kes ei läbi esmast kontrolli nii-öelda puhaste paberitega, kuid igale juhile kogu pika jutu ette lugemise otstarbekus on samas küsitav,» lisas Pikhof.

Õiguskantsler leidis oma analüüsis, et õiguste üksikasjalik ja arusaadav selgitamine on kindlasti vajalik siis, kui puhumisel ilmnevad joobele viitavad tunnused ning inimene kõrvaldatakse roolist ja alustatakse menetlust. Samuti märkis ta, et puhumisreidil igale isikule eraldi tema õiguste tutvustamine võib tekitada viivitusi ja kahjustada korrakaitseoperatsiooni efektiivsust.

Õiguskomisjoni istung algab täna kell 11.15 ning osalema on kutsutud ka siseministeeriumi, justiitsministeeriumi ja õiguskantsleri kantselei esindajad. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles