Prokurör nõuab Alar Näämele rahalist karistust (1)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Nääme Harju maakohtus.
Alar Nääme Harju maakohtus. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Kesklinna vanema, keskerakondlase Alar Nääme süüasi jõudis täna kohtuvaidlusteni, kus riigiprokurör Inna Ombler nõudis talle rahalist karistust.

Prokuröri hinnangul näitavad kogutud tõendid ja tunnistajate ütlused, et Nääme on ametiisikuna omastanud Tallinna linna raha ja seda kasutanud enda valimiskampaania läbiviimiseks.

Ehkki kaitsja Aadu Lubergi sõnul toimusid kaks Valga kontserti kahe poole - Valga ja Tallinna kesklinna linnaosa - vahel sõlmitud koostööleppe raames, ei pea see prokuröri hinnangul paika.

Prokurör toonitas, et isegi Valga linnapea Kalev Härk saatis kontsertide eel Näämele e-kirja, milles soovitas üritused ära jätta, sest neid ei saanud tõlgendada kahe omavalitsuse vahelise koostööüritusena.

Ombleri sõnul olid kontserdid osa Nääme valimiskampaaniast. Esiteks, kontserdid toimusid valimisperioodi ajal ning seal jagati Keskerakonna sümboolikaga ja hiljem samas piirkonnas kandideerinud Nääme fotoga meeneid.

Lisaks näitavad tunnistajate ütlused prokuröri sõnul selgelt, et Nääme teadis juba enne mõlemat kontserti, et kandideerib eelseisvatel valimistel just Valga piirkonnas. Seega leidis prokurör, et aasta algul toimunud kontsertide eesmärk oli valijaid mõjutada. 

Kaitsja rõhutas tänasel istungil taas sama, mille tõttu ta avaistungil ka prokuröri taandamist nõudis. Nimelt näitab kaitsja sõnul Tallinna linna ametlik vastus tsiviilhagi esitamata jätmise kohta, et linn ei näe end kannatanuna. Kui pole kannatanut, pole ka kuritegu, on kaitsja seisukoht.

«Kui ma olen ka millegi vastu eksinud, siis ma leian, et kuritegu ei ole ma kindlasti korda saatnud,» ütles viimasena sõna saanud Nääme ise. «Palun kohtul teha õiglane otsus.»

Prokurör Ombler sõnas kohtus, et Näämet tuleks karistada 6200 euro suuruse rahatrahviga. Samuti peaks Nääme süüdimõistmisel tasuma 645 euro eest menetluskulusid.

Kas Nääme mõistetakse süüdi või ei, selgub juunikuu viimasel päeval, kui kohus antud süüasjas lahendi teatab.

Süüdistuse sisu

2015. aasta veebruaris sai politsei Tallinna linnavolikogu sotside fraktsioonilt kuriteoteate, et politsei uuriks Kesklinna vanema Alar Nääme korraldatud kontserdeid Valgas. Tänavu jaanuaris saigi teatavaks, et riigiprokuratuur süüdistab keskerakondlast omastamises. Süüdistuse järgi kulutas Nääme enda tarbeks ligi 2800 eurot linna raha.

Süüdistuse järgi korraldas keskerakondlane mullu jaanuaris ja veebruaris kaks kontserti Valga kultuuri- ja huvialakeskuses. Kontserdid olid osalejatele tasuta ning süüdistuse kohaselt olid need korraldatud selleks, et mõjutada kohalikke valijaid andma 2015. aasta riigikogu valimistel oma hääl just Näämele endale.

Nääme oli tollal Keskerakonna riigikogu kandidaat Valga-, Võru- ja Põlvamaal ning töötas Tallinna Kesklinna linnaosa vanema ametikohal.

Näämet süüdistatakse selles, et vältimaks valimiskampaaniaks isikliku raha kasutamist, korraldas ta ürituste kulude tasumise Tallinna Kesklinna valitsuse eelarvest. Süüdistuse järgi tasuti Tallinna Kesklinna valitsuse eelarvest nii ürituste üüri-, kuid ka transpordi-, toitlustamise-, muusika- ja tehnika rendi arveid.

Eeluurimisel kogutud andmete järgi korraldas Nääme Valga elanike kontsertidele kutsumise flaieritega, mis ühtlasi tutvustasid Näämet kui riigikokku kandideerijat, sisaldasid Keskerakonna sümboolikat ja kandidaadi valimislubadusi.

Kriminaalmenetluse viis läbi kaitsepolitseiamet ning juhtis riigiprokuratuur. Nääme ise ei soostunud jaanuari alguses talle esitatud süüdistust kommenteerima. «Ma ei oska seda kuidagi kommenteerida. Kommentaare jagatakse siis, kui asjad on mingilgi moel saanud oma lõpu,» ütles ta toona Postimehele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles