Jüri Saar: erakonnal puudub võimalus liikmete tausta kontrollida

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
J
J Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Vabaerakonna juhatuse liige ja Tartu ülikooli kriminoloogia professor Jüri Saar möönis, et erakonnal pole võimalust kontrollida karistusregistrisse kantust.

«See on lausa seadusega keelatud,» ütles Saar intervjuus Vikerraadiole.

Eesti Päevalehes ilmus täna artikkel, kus kirjutati, et Vabaerakonna 700 liikmest on kriminaalkorras karistatuid praegu 30. «Mul on raske ette kujutada, kustkohast ajaleht need legaalselt võis saada, sest see on väga täpselt reguleeritud, kellel sellistele andmetele õigus on ja Päevaleht selles nimekirjas ei ole,» arutles Saar.

Tema sõnul ei saa erakond avalduse esitanud liikme osas mitte midagi ette võtta. «Me saame küsida, kas sul on praegu kehtiv karistus. Kui lugeda karistusregistri seadust, ei ole mitte kellelgi õigust nõuda inimese käest, et ta vastaks sellele küsimusele ausalt,» kommenteeris Saar.

Täna viskas Vabaerakond välja seksuaalkuriteos karistatud Rivo Aosaare. Saar ei teadnud, mis saab ülejäänud 29 kriminaalkorras karistatud erakonna liikmest. «Mingit sellist poolautomaatset tagaajamist ja massiväljaviskamist ma ei tahaks näha meie erakonnas. Ma tahaksin näha seda, et me vaatame rahulikult järgi, võtame inimestega ühendust,» rääkis Saar intervjuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles