President Ilves: e-valitsemine on pigem e-administreerimine

Katriin Tralla
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves Tallinna e-valitsemise konverentsil.
President Toomas Hendrik Ilves Tallinna e-valitsemise konverentsil. Foto: Raigo Pajula

President Toomas Hendrik Ilves avas täna rahvusvahelise Tallinna e-valitsemise konverentsi, kus ta puudutas nii digikeskkonna turvalisuse ja õiguste kaitse teemasid kui ka riikide suuremaid e-valdkonna eesmärke.

Presidendi sõnum konverentsile kogunenud e-riigi valdkonna otsustajatele oli: «Digiajastul on valitsuse ülesanne arendada teenuseid inimesele, mitte olla enam olemas pelgalt riigi administratsiooni juhtimiseks.» Samuti tõdes ta, et e-valitsemine on üha enam muutumas pigem e-administreerimiseks.

President Ilves rõhutas ka valitsuse osa identiteedi tagamisel – nii füüsiliselt, aga aina enam ka digitaalselt.

«Olen arvamusel, et 21. sajandil peaks valitsuse roll olema turvalisuse ja õiguste kaitse digikeskkonnas ning möödapääsmatu vahend on siin usaldusväärne identiteet selles keskkonnas. Aeg on valitsustel pöörata rohkem tähelepanu teemale, kuidas olla kindel, et isik on tõepoolest see, kes ta väidab end internetis olevat,» ütles president Ilves.

Tallinna e-valitsemise konverents on iga-aastane E-riigi Akadeemia poolt korraldatud konverents, mis toob kokku e-riigi valdkonna otsustajad, arengukoostöö rahastajad, kodanikuühiskonna esindajad ja IT-valdkonna ettevõtjad üle maailma. Sel aastal keskendutakse e-riigi mõjule riikide majandustele ja ühiskondadele tervikuna. Seda teemat on käsitlenud ka Maailmapank on viimases arenguaruandes «Digital Dividends», mille koostamist juhtis ka president Ilves.

Konverentsil tutvustatakse ka E-riigi Akadeemia poolt välja arendatud küberturvalisuse indeksit, mis on unikaalne tööriist riikide küberturvalisuse suurendamiseks, ning arutatakse teemal, kuidas küberturvalisust mõõta ja hinnata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles