SDE juhatus kinnitas Nestori erakonna presidendikandidaadiks (14)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor.
Eiki Nestor. Foto: Jaanus Lensment

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatus kinnitas täna õhtul ühehäälselt erakonna presidendikandidaadiks riigikogu esimehe Eiki Nestori.

Nestor teeb poliitilise avalduse erakonna üldkogul, mis koguneb laupäeval Jõhvis.

SDE esimees Jevgeni Ossinovski avaldas veendumust, et pikaajalise poliitilise kogemusega Nestorist saaks Eestile parim president. «Tänu temale on sündinud Eesti ühiskonnakorralduse olulised alustalad, näiteks solidaarne ravi- ning töötuskindlustus. Kõigis oma rollides on ta alati ja vankumatult seisnud inimlike väärtuste ja sõbraliku ühiskonna eest,» ütles Ossinovski ning lisas, et ka riigikogu esimehena on Nestor kaitsnud Eesti iga inimese õigust vabadusele. «Need väärtused on olnud alati olulised, kuid võib-olla täna on need olulisemad kui kunagi varem.»

Nii Ossinovski kui ka Nestor on seisukohal, et president tuleks valida riigikogus. «Oleme valmis selles suunas pingutama. On hea, et ka mitmed teised erakonnad on öelnud, et nad on sihiks võtnud presidendi valimise riigikogus,» nentis Ossinovski, avaldades lootust, et sellist koosmeelset tegutsemist selles suunas on veel piisavalt ka mõne kuu pärast.

Samas lisas ta, et arvestades seda, et president peab saama 68 häält ehk päris laia poliitilise toetuse, ei saa loomulikult välistada, et president valitakse seekord ikkagi valijatekogus.

Sotside fraktsiooni kuulub 15 saadikut, mis tähendab, et erakond peaks teistest parteidest Nestori toetuseks veel vähemalt kuus häält saama. Kuigi osa poliitikuid usub, et teistest parteidest tõenäoliselt Nestor toetushääli juurde ei saa, on Ossinovski veendunud, et Nestoril on augustikuuks 21 riigikogu liikme hääled koos.

Küsimusele, miks ta nii arvab, vastas Ossinovski ebamääraselt, et mitmed erakonnad on seisukohal, et president on mõistlik ära valida riigikogus ning see eeldab erakondadevahelist kokkulepet.

Tema hinnangul on ja jääb Nestor tõsiseltvõetavaks kandidaadiks, hoolimata sellest, et partei ta nii varakult ära kinnitas. «Mõistlik oleks, kui teisedki erakonnad nüüd enne suve oma kandidaatide suhtes selgusele jõuaksid, et avalikku diskussiooni oleks võimalik sisukalt pidada,» leidis Ossinovski.

Nestori hinnangul vajab Eesti üleilmses suletud ja avatud ühiskondade võitluses presidenti, kelles inimesed tunneksid ära iseend või oma naabrimeest. «President ei pea olema näoga inimese poole, sest president peab vaatama oma inimestega samas suunas,» ütles ta.

Nestor tõdes, et kandidaadiks kinnitamine ei tulnud talle üllatusena ning ta peab reaalseks, et temast võiks järgmine Eesti president saada. «Mingeid kihlvedusid ma sõlmima ei hakka, aga pean seda võimalikuks. Kujutan täpselt ette, kes võiks mu poolt hääletada ja kes kohe kindlasti mitte ning seetõttu oskangi nii kindlalt väita,» sõnas ta.

Ta lisas, et on samuti selle poolt, et president valitaks riigikogus.

Vaata lähemalt videost, miks Nestor end heaks presidendikandidaadiks peab!

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles