Darfuri mässulised eitavad ÜRO helikopteri allatulistamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani Vabastusarmee SLA mässulised.
Sudaani Vabastusarmee SLA mässulised. Foto: AFP / Scanpix

Sudaani mässuline vabastusarmee SLA lükkas tagasi keskvõimude väite, nagu oleks nad esmaspäeval tulistanud alla ÜRO helikopteri.


Helikopter kukkus alla vahetult pärast Darfuri pealinnast Nyalast õhkutõusmist ning selle pardal oli lisaks kolmele rahuvalvajale ja piloodile kaks tonni varustust. Väidetavalt hukkusid õnnetuses kõik pardal viibinud neli isikut, vahendas AFP.

Sudaani julgeolekujõude kinnitusel tulistati helikopterit Kalma põgenikelaagrist, mis pakub peavarju konflikti tõttu kodudest põgenenud inimestele, kuid kus varjavad end 2003. aastal valitsusmeelsete araablaste vastu võitlust alustanud mustanahalised mässulised.

SLA esindaja lükkas väite ümber ning süüdistas helikopteri allatulistamises omakorda valitsust ja Sudaani julgeolekuteenistust.

«See kuritegu oli terroristlik akt, millel polnud meiega mingit pistmist,» ütles Londonis resideeruv SLA esindaja Mahgoub Hussein, kes mõistis juhtunu hukka.

Helikopter kuulus Sudaani päritolu ettevõttele, kuid oli renditud ÜRO ja Aafrika Liidu UNAMIDi missioonile ning värvitud seetõttu valgeks.

UNAMIDi ametlik esindaja Kemal Saiki ei osanud intsidendi asjaolusid täpsustada ning ei kinnitanud ega lükanud ka ümber väidet, et helikopter tulistati alla.

Juuli lõpus pikendas ÜRO Julgeolekunõukogu ÜRO ja Aafrika ühenduse Darfuri rahuvalveoperatsiooni mandaati veel ühe aasta võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles