Venemaa ei luba ELi vaatlejaid Gruusia puhvertsooni

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu vaatlusmissiooni liikmete saabumine Gruusiasse.
Euroopa Liidu vaatlusmissiooni liikmete saabumine Gruusiasse. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa sõjaväelased ei luba eile täies ulatuses Gruusiasse saabunud Euroopa Liidu missiooni vaatlejaid separatistliku Lõuna-Osseetia lähedal asuvasse puhvertsooni.


«Homsest hakkavad Euroopa Liidu esindajad teostama monitooringut kuni julgeolekutsooni lõunapiirideni,» kinnitas Vene vägede ametlik esindaja Vitali Manuško Reutersile.

Manuško kinnitusel ei jõudnud eile Karaletis kohtunud ELi ja Venemaa esindajad kokkuleppele, mis oleks taganud vaatlejatele juurdepääsau puhvertsoonis asuvatesse kontrollpunktidesse.

Väidetavalt on Grussiasse saabunud üle 300 ELi vaatlusmissiooni koosseisu kuuluva relvastamata tsiviilvaatleja, kelle hulgas on nii politseinikke, tollitöötajaid, inimõigustega tegelevaid isikuid ja kohtunikke. Nende ülesandeks on olukorra monitoorimine konfliktipiirkondades ning kuuepunktilise rahulepingu täitmise jälgimine kogu Gruusia territooriumil.

Euroliidu liikmesriikide välisministrid leppisid ELi üldasjade ja välissuhete nõukogu (GAERC) istungil kokku 200 vaatleja saatmises Gruusia konfliktipiirkonda, kuid hiljem tõsteti missioonist osavõtvate töötajate arvu vähemalt 300ni.

Venemaa on lubanud oma väeüksused puhvertsoonis asuvatest kontrollpunktidest välja tõmmata hiljemalt 10. oktoobriks, mil Vene väeüksuste kontrollpunktid peaksid üle võtma ELi vaatlejad ja Gruusia politseinikud.

Neljapäeval saabub Gruusiasse visiidile ka ELi välis- ja julgeolekupoliitika juhi Javier Solana, kes kohtub ka president Mihheil Saakašviliga ja teiste Gruusia ministritega, et arutada rahvusvahelise abi andmist ning territoriaalse terviklikkuse tagamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles