Ähvardamises süüdistatav filmis kinnisel kohtuistungil salaja Taavi Rõivast (3)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Elmo Riig / Sakala

Peaminister Taavi Rõivase ähvardamises süüdistatav mees filmis kinniseks kuulutatud kohtuistungil ütlusi andnud valitsusjuhti ja avaldas videod sotsiaalmeedias. Kuigi tegemist on menetlusandmete avalikustamise keelu rikkumisega, ei saa tema suhtes selle pärast sanktsioone rakendada.

«Kinnise kohtuistungi salaja salvestamine ning salvestise levitamine näitab prokuratuuri hinnangul sügavat lugupidamatust õigusmõistmise vastu. Seda enam, et Martin Kattai enda kaitsja oli nõus kohtuliku uurimise ajaks istungite kinniseks kuulutamisega,» ütles riigiprokuratuuri pressiesindaja Ilmar Kahro Postimehele.

Kahro selgitas, et süüdistatavat sellise teo eest trahvida ei saa. Ta märkis, et kui kinnist kohtuistungit filmiks keegi teine, saaks teda sellise teo eest tarhvida, kuid süüdistatavat mitte.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik ütles Postimehele, et süüdistatavat ei saa tõepoolest kõigi menetlusandmete avalikustamise eest trahvida, sest õigusemõistmise läbipaistvuse huvides ja süütuse presumptsioonist tulenevalt ei oleks põhjendatud süüdistatava karistamine selle eest, kui ta avaldab enda süüdistusega seotud asjaolusid.

«Selle regulatsiooni eesmärk ei ole aga kindlasti see, et süüdistataval oleks lubatud piiramatult avaldada kolmandate isikute ja eelkõige kannatanute delikaatseid isikuandmeid, seetõttu on karistusseadustiku järgi eraldi karistatav delikaatsete isikuandmete ebaseaduslik avaldamine,» märkis Tuulik.

Ta lisas, et kohtul on süüdistatavat võimalik trahvida kohtu korralduse täitmata jätmise eest, kuid seisukoha selles osas, kas süüdistatav seda tegi või mitte, saab võtta üksnes kohus.

Peaminister Taavi Rõivas andis Harju maakohtus kinnisel kohtuistungil ütlusi eelmise nädala reedel.

Riigiprokuratuur saatis Kattai tänavu jaanuari lõpus kohtu ette, leides, et tema käitumises oli selgeid ohumärke, kuna tema sotsiaalmeedias tehtud avaldused sisaldasid otseseid ähvardusi Taavi Rõivase suhtes ning viiteid konkreetsetele sammudele, mida ta ähvardatava jälgimiseks teinud oli.

Evestus nõudis esmaspäeval Harju maakohtus toimunud istungil Kattai süüdi tunnistamist karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb rünnet kõrge riigiametniku elule ja tervisele ja palus kohtul karistada teda kuuekuulise vangistusega, millest reaalselt tuleks ära kanda üks kuu. Ülejäänud viis kuud vangistust võiks Kattai prokuröri hinnangul kanda tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Kattai kaitsja Henrik Kirsimäe ütles esmaspäeval kohtuvaidluste käigus, et kindlasti ei saa väita, nagu oleks Kattai peaministri jälgimiseks intensiivselt tegutsenud. Kirsimäe sõnul ei ole Kattai vastu tõstatatud süüdistustel mingit alust ja kriminaalmenetlus tuleks lõpetada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles