Edgar Savisaar soovib tõsiselt presidendiks? Jah. (1)

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaare presidendikampaania plakat
Edgar Savisaare presidendikampaania plakat Foto: Jaanus Lensment

Enesele armsas ja koduses pealinnas eile plakatiga «Savisaar presidendiks» presidendikampaania algusele vihje andnud Keskerakonna esimees Edgar Savisaar on valmis riigipea kampaanias kaasa lööma. Iseasi, mis hetkeni.

Savisaare soovi ja võimalust presidendivõistluses osaleda on paljud ennatlikult välistanud või naeruvääristanud. Tuleval teisipäeval esineb ta rahvusraamatukogus presidendikõnega. Suure tõenäosusega ütleb Savisaar seal välja, et võiks olla erakonna presidendikandidaat. Ilmselt juhtub siis see, et Savisaar teeb suvise kampaania kaasa, kuid taandab end kellegi kasuks riigikogu presidendivalimiste voorude eel.

Sellest Savisaare kõnest jääb neli päeva hetkeni, mil koguneb Keskerakonna volikogu, kus valitakse ka presidendikandidaat. Praegu on oma soovist presidendikandidaadiks saada teada andnud keskfraktsiooni aseesimees Mailis Reps, kes rändab usinalt mööda Eestit ringi ja teeb oma kampaaniat. Seetõttu võib 11. juunil näha väga tähendusrikast minikongressi, mil vastamisi lähevad Savisaar ja Reps.

Postimehe andmetel on Savisaar oma lähikondlastele öelnud, et sooviks tõesti mingi aja üleriigilises kampaanias kaasa lüüa. See tõestab Savisaare poliitmängude lusti ja kindlasti ka soovi uhkes riigijuhtide pildis olla, sest palju võimalusi tal pärast linnapea ametist kahtlustuste tõttu vabastamist avalikuks tähelepanuks enam ei ole.

Savisaar astuks volikogul erakonnasiseselt julge sammu. Kaotada on tal palju, võita samuti. Kuid kui hääled jaguneks Repsi ja Savisaare vahel väga tasavägiselt, siis võidu korral saab Savisaar korrata kongressijärgset lauset, et ka ühehääleline võit on võit. Repsi võidu korral on aga erakond võtmas hoopis teist nägu. Siis võivad tulevikus ümber pöörduda seis Tallinnas, erakonna volikogu juhi valimistel, erakonna juhatuse valimistel.

Väidetavalt pole Savisaar veel volikogu liikmetega isiklikult tööle asunud ja hakkab sellega tegelema vahetult pärast oma kõne pidamist. Kui vahepeal läks Kadri Simsoni leer väga uljaks ja võidukaks (riigikogu fraktsiooni juhi valimine, juhatuse eiramine, inimeste erakonnast välja viskamise nõudmine), siis nüüd on kuuldavasti meeleolud osalt muutunud.

Tallinna abilinnapead olid Savisaare vastu pead tõstnud, ühte suunda vaatas koos teistega ka abilinnapea Mihhail Kõlvart. Kuuldavasti ei ole ta aga Savisaart jätnud ja seisis teisipäeval 66-aastaseks saanud Savisaare lähikondlastega ühisel sünnipäevapildil Hundisilmal. Ehk esmane Simsoni-leeri enesekindlus võib saada 11. juunil Savisaare poolt järjekordse tagasilöögi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles