Londoni mõttekoda: Eesti on maailma riikide seas heaolult 31. kohal

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Londoni mõttekoda Legatum Institute paigutas Eesti värskes maailma heaolu indeksis 31. kohale, võrreldes eelmise aastaga on Eesti tõusnud tabelis ühe koha võrra.

Mõttekoda võttis maailma riikide heaoluindeksit koostades arvesse 89 tegurit, mis on jagatud kaheksasse erinevasse alamkategooriasse – majandus, ettevõtlusvabadus, valitsemine, haridus, tervishoid, turvalisus ja julgeolek, isikuvabadused ja sotsiaalne kapital.

Eesti tuli parimale kohale valitsemise kategoorias, kus riik paigutus maailma riikide seas 23. kohale. Kõige halvem tulemus on Eestil isikuvabaduste kategoorias, kus riik sai maailma riikide arvestuses 61. koha.

Majanduse kategoorias paigutas mõttekoda Eesti 35., ettevõtlusvabaduse kategoorias 26., hariduse kategoorias 39., tervise kategoorias 40., turvalisuse ja julgeoleku kategoorias 36. ning sotsiaalse kapitali kategoorias 30. kohale.

Legatum Institute hindas tabelis kokku 142 riiki. Maailma kõige suurema heaoluga riik on mõttekoja hinnangul Norra, teisel kohal Šveits ja kolmandal kohal Taani.

4.- 10. kohale paigutusid tabeli Uus-Meremaa, Rootsi, Kanada, Austraalia, Holland, Soome ja Iirimaa.

Eesti ees on 30. kohal Araabia Ühendemiraadid ja Eesti järel 32. kohal Uruguay. Läti on tabelis 40. ja Leedu 41. kohal. Venemaa paigutub tabelis 58. kohale.

Maailma heaoluriikide tabelis sai hinnatud riikide seas viimase, 142. koha Kesk-Aafrika Vabariik.  141. kohal on Afganistan ja 140. kohal Haiti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles