Simson: Reps on ainus, kes võiks pälvida teiste erakondade toetuse (1)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul esitab fraktsioon presidendikandidaadiks inimese, kelle valib erakonna kandidaadiks Keskerakonna volikogu.

Kuigi see võib tunduda ainuvõimaliku lahendusena, tasub meenutada märtsi lõppu, mil Keskerakonna riigikogu fraktsioon valis omale uut juhti. Mäletatavasti läks fraktsioon toona erakonna juhatuse otsusega justkui vastuollu ning valis Kadri Simsoni. Seega on põhjust küsida, kas sarnane olukord võiks tekkida ka erakonna presidendikandidaadiga?

Õnneks või kahjuks on vastus eitav. Kui Keskerakonna põhikirja järgi pole juhatusel rolli fraktsiooni juhi valimisel, siis presidendikandidaadi välja sõelumine on küll täielikult erakonna organi, sedapuhku volikogu õlul. «Ja see, kelle volikogu kandidaadiks valib, saab ka riigikogu fraktsiooni liikmete poolt kandidaadiks esitatud,» lubas Simson ning lisas, et kuna fraktsioon on olnud silmapaistvalt distsiplineeritud üksus, siis esitavad kandidaadi kõik 27 fraktsiooni liiget.

Kes selleks inimeseks saab, on lahtine 11. juunil toimuva volikoguni, kus presidendiks pürgijad saavad 15 minuti jooksul tutvustada oma seisukohti ning lõplik kandidaat selgub salajasel hääletamisel. «Kui Savisaar pole selleks ajaks otsustanud, kas ta tahab kandideerida või mitte, siis on erakond otsustanud ja Savisaar mõelnud liiga kaua. Praegu on tema avalik seisukoht ju see, et ta mõtleb,» ütles Simson.

«Fraktsioon ei ole veel kedagi kandidaadiks esitanud, sest eelistused on erinevad. Mina toetan Mailis Repsi, sest ma arvan, et ta suudab valimistele eelnevatel kuudel kaitsta Keskerakonna seisukohti, osaledes 100 protsenti kõikidel väitlustel ja muudel üritustel. Lisaks arvan, et on aeg, et me ei otsiks enam presidendiks kõige vanemat ja targemat härrasmeest – 21. sajandil võiks Lätile, Leedule ja Soomele järele jõuda ning toetada soolist tasakaalustatust. Toetan Repsi ka seetõttu, et tal on teoreetiliselt Keskerakonna kandidaatidest kõige suurem võimalus saada mõne teise erakonna toetus,» ütles Simson.

Repsi võimalusi Keskerakonna volikogul pidas Simson arvestatavateks. «Tean palju Keskerakonna liikmeid, kes toetavad Repsi ja paljud neist on ka volikogu liikmed. Reps on olnud väga aktiivne keskerakondlane pika perioodi jooksul ja erakonnakaaslased hindavad teda kõrgelt.»

Keskerakonna volikokku kuuluvad muuhulgas piirkondade esimehed; erakonna piirkonna konverentsil valitud volinikud, üks iga 100 piirkonna liikme kohta; erakonna juhatuse liikmed; Keskerakonna fraktsiooni liikmed ja Keskerakonna Euroopa Parlamendi saadikud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles