Kilk kriminaalasjas endal süüd ei näe (2)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Sõudeliidu president Rein Kilk.
Eesti Sõudeliidu president Rein Kilk. Foto: Jaanus Lensment

Täna teatas Lõuna ringkonnaprokuratuur, et on esitanud kriminaalsüüdistuse viiele inimesele, kellest üks on ettevõtja Rein Kilk.

Prokuratuur süüdistab AS Pere nõukogu liikmeid ja juhatuse liiget 4 aastat tagasi pankrotistunud AS Pere maksejõuetuse põhjustamises.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt sõlmis aktsiaseltsi juhatuse liige nõukogu otsuse alusel varatu tütarettevõttega kinkelise iseloomuga kinnistuste ja kaubamärkide müügilepingu alla vara turuhinna ning ostuhinna laekumist tagamata.

Ärimees Rein Kilgi hinnangul on süüdistus alusetu ning isegi absurdne. Tema sõnul heidetakse süüdistuses ette  AS Perele 100%-lise tütarühingu asutamist ning tütarühingute varade üleandmist.

«Eesti õigussüsteemis mul tervikuna kahtlusi pole, isegi kui mõne selle esindaja teadmised majandusest põhinevad Vilde «Pisuhännast»»

«Tütarühingu asutamises ja tütarühingule varade üleandmises ei ole midagi ebaseaduslikku ega isegi ebatavalist, kui tütarühingu 100 protsendiline osalus jääb kuuluma emaühingule ning täpselt nii see käesoleval juhul ka oli,» ütles Kilk Postimehele.

Keda ja kuidas selline tegevus kahjustab, jääb ettevõtja sõnul selgusetuks. «Ei ole mitte väheoluline, et raha varade müügist laekus samuti  AS Pere pankrotipessa ning veel suuremas summas, kui on varade väärtuseks hinnanud prokuratuur,» arutles Kilk.

«Mõistusevastane ning ausalt öeldes piinlik on sellist etteheidet Eesti Vabariigi nimel koostatud süüdistusest lugeda. Tütarühingu asutamine ja tütarühingule varade üleandmine on tavapärane ja lubatav tegevus, mida praktiseeritakse laialdaselt ja igapäevaselt,» seletas ärimees Postimehele.

Tema sõnul räägitakse süüdistuses ebamääraselt ka tehase rendileandmisest, kuid selle tähendusest tervikuna mees aru ei saa. «Puudub igasugune analüüs, kas tehase rendileandmine oli kasulik või kahjulik. Minu teadmise kohaselt oli see kasulik otsus.»

Eesti õigussüsteemis ettevõtja tervikuna ei kahtle. «Eesti õigussüsteemis mul tervikuna kahtlusi pole, isegi kui mõne selle esindaja teadmised majandusest põhinevad Vilde «Pisuhännast»,» kommenteeris Kilk ning lubas jääda kohtu seisukohta ootama.

Esitatud kriminaalasjas ärimees endal süüd ei näe. «Selliseid tehinguid on Eestis tavapärased ja isegi igapäevased ning keegi ei peaks ennast nendes süüdlasena tundma. Mina ka mitte,» oli suurärimees seisukohal.

Margus Tsahkna üleskutset erakonnast välja astuda, kommenteeris Kilk: «Praegu on hakanud liikmed tõepoolest IRList lahkuma, põhjuseks suured vead erakonna juhtimises ja arusaamatute ideede segases kommunikeerimises. Arvan, et ehkki IRL on hetkel pankrotiolukorras, on seda veel võimalik päästa külma närvi säilitades. IRL peaks kiiresti koostama kriisikava, volikogu liikmena ei kavatse ma vastutuse eest põgeneda.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles