SEB: baasintresside langetamine on tõenäoline

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Koppel.
Peeter Koppel. Foto: Erakogu

Arvestades praegust olukorda on äärmiselt tõenäoline, et baasintresse langetatakse nii Euroopas kui Ameerikas, ennustab SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.


«Peab nentima, et praeguses kontekstis on äärmiselt tõenäoline, et baasintressid nii siin- kui sealpool suurt lompi ei jää senistele tasemetele ja neid langetatakse,» rääkis Koppel Postimees.ee'le.

Heitliku olukorra tekitas finantsturgudel eilne 700 miljardi dollari suuruse päästeplaani mahahääletamine USAs.

«Küsimusi on palju ning turgude heitlikkus kajastabki seda hetkel valitsevat ebakindlust,» ütles Peeter Koppel. Veel nädalavahetusel usuti, et päästeplaan läheb läbi.

Koppel peab oluliseks küsimusi, milline saab täpselt olema uuendatud päästeplaan, millal see lõpuks vastu võetakse ning mida (halba) vahepeal veel juhtuda võib?

«Turud ei armasta eriti olukordi, kus jäme ots on poliitikute käes, sest poliitiline protsess reageerib sageli kriitilistel momentidel liiga aeglaselt või lähtub pragmaatiliste kaalutluste asemel populistlikest või reaalpoliitilistest eesmärkidest,» märkis Koppel.

Olukorra rahunemisest saab Koppeli arvates rääkida alles siis, kui poliitikud nii Euroopas kui USAs langetavad (kiirelt) väga konkreetseid otsuseid ning turg hindab neid samme piisavateks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles