Helme ja Ossinovski kisklesid raadiodebatis (28)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski ja Martin Helme.
Jevgeni Ossinovski ja Martin Helme. Foto: Dmitri Kotjuh/Arno Saar

EKRE aseesimees Martin Helme teatas raadiodebatis Margus Tsahkna ja Jevgeni Ossinovskiga, et Eestis on olemas üks äärmuslik poliitiline jõud ja see on Sotsiaaldemokraatlik Erakond.

Vikerraadio saates «Reporteritund» arutlesid IRLi esimees Margus Tsahkna, sotside juht Jevgeni Ossinovski ja EKRE aseesimees Martin Helme hiljutist Ossinovski kõnet, kus ta ütles, et näeb, kuidas tugevneb idiootse Eesti idee.

Ossinovski selgitas oma kõne tagamaid sellega, et Euroopas on viimastel aastatel erinevad muutused kaasa toonud selle, et väga paljud inimesed on hirmul. Hirm on kasvanud alates majanduskriisi aegadest, on tekkinud küsimusi selle kohta, kas Euroopa Liit jääb kestma. Eelmisel aastal vallandunud üleeuroopaline põgenikekriis on neid hirme veelgi rohkem suurendanud.

«Selles kontekstis on nagu ikka nii Eestis kui ka mujal maad võtnud teatud kriitilised radikaalsed ja lõhestavad seisukohad, kus on hakatud süüdlasi otsima inimlikke väärtusi alla surudes. See, et inimesed on hirmul ja mures, on arusaadav, aga see, et selles kontekstis minnakse kallale teiste inimeste väärikusele, püütakse neid tõrjuda, on esiteks ebainimlik, aga teiseks on see ka Eesti riigile ohtlik,» rääkis Ossinovski.

Tervise- ja tööminister märkis, et kui vaadata Eesti sisemist rahu ja geopoliitilist olukorda ning välispoliitikat, on sellised tendentsid ohtlikud. «Ma tean väga paljusid inimesi, kellele isiklikult on tehtud haiget nende suurte ja radikaalsete sõnavõttudega,» lausus ta.

Ossinovski põhjendas, et valis väljendi «idiootne Eesti» oma erialast ja vana kreeka keelest lähtuvalt. «Vana kreeka keeles tähendab idioot seda inimest, kes käib omaette, ei saa aru, kuidas ühiskond toimib ja seetõttu kõik vaatavad talle imelikult otsa,» täpsustas ta. 

Ossinovski sõnul avaldavad radikaalid kahesugust survet: esiteks öeldakse, et mida me koogutame Brüsseli ees ja kaitseme USA huve, et meil on oma tee käia ja me suudame oma aknad ja uksed sulgedes palju edukamalt hakkama saada. Teisalt öeldakse, et Eesti riiki on vaja puhastada sisevaenlastest, argumenteeritakse sellele, et Eestil on mingi omapära ja seetõttu ei pea maailma konteksti arvestama. «EKRE on võtnud selle teadlikult oma poliitika tuumaks,» lausus ta.

Helme: Ossinovski on Eestile ohtlik

Martin Helme teatas saates, et ta luges seda kõnet, kuna seal pöörati nende erakonnale palju tähelepanu. «Eestis on olemas üks äärmuslik erakond ja selleks on Sotsiaaldemokraatlik Erakond,» sõnas poliitik. Oma äärmuslikku poliitikat alustas Sotsiaaldemokraatlik Erakond Helme sõnul kooseluseadusega, mis külvas ühiskonnas vaenu ja viha.

«Meil on olemas vähemalt üks osa poliitilisest klikist, kes lakkamatult sõimab oma rahvast idiootideks. Eestile on ohtlik valitsuse minister, kes läheb pulti ja ütleb, et põhiseaduses ette nähtud rahvusriik on ohtlik ja tema aseesimees räägib midagi ekreiitidest,» ütles Helme. Ta kinnitas, et temal on hirm sellise valitsuse ees.

Helme tõi saates välja, et sellele hirmule, mis Kölnis uusaastaööl ja alles hiljuti Saksamaal uuesti ühel festivalil toimus, tuleb adekvaatselt reageerida. Ta toonitas, et inimesed, kes ei poolda läbikukkunud multikultuursuse teooriat, ei ole kohe rassistid.

«Probleem ei ole selles, mismoodi arvab eesti rahvas immigratsioonist või kooseluseadusest, probleem on selles, et sotsid ei ole nõus oma doktriinis kaotajaks jääma ehk nad ei ole nõus sellega, et ühiskonnas ja parlamendis puudub toetus teatud ideedele,» rääkis ekrelane.

Helme rääkis veel saates, et inimõiguste leksikon on tänapäeval väga lai ja mis ühtedele on inimõigus, teistele seda pole. Ta ütles, et kuna valdav osa eestlasi on valget värvi, siis me peaks tohtima ka sellest rääkida. «Meie ei räägi bioloogiast, vaid kultuurist,» rõhutas ta.

Saatejuhi küsimusele, kas Hiiumaal elav ja Eestis sündinud tumedanahaline Carl Tuulik on siis eestlane või mitte, vastas Helme, et ta ei tunne Carl Tuulikut ja ta ei tea, kes ta on.

Mis juhtus aastal 1932?

Ossinovski teatas seepeale, et ajalugu on väga valusalt näidanud, kuidas teatud radikaalsete ideede ümber hakkab koonduma hulk inimesi ja üheskoos tehakse koledaid asju. Ta tõi välja, et kui 1928. aastal kogusid natsid Saksamaal 3 protsenti häältest, siis 1932. aastal võitsid nad juba valimised rohkem kui 30 protsendi häältega. Pärast majanduskriisi hakati otsima ka Saksamaal sisevaenlasi, kelleks paljuski olid juudid.

Sotside juht teatas, et kuna teised viisakad ja mõõdukad poliitilised jõud ei ole tahtnud sellises mängus osaleda, kuna see on tülgastav ja võigas, ning rääkimine, et kõik inimesed on inimesed, on kaunis ebamugav ja veider, siis sellest tulenevalt on avaliku ruumi reostamine olnud täiesti üleüldine. «Inimeste alavääristamine, mõnitamine on muutunud peaaegu et normiks,» nentis ta.

Ossinovski märkis Margus Tsahknale, et selles küsimuses ei saa n-ö poolt valimata jääda. «Kas kõik inimesed on võrdsed või ei ole? Kas inimõigused kehtivad või ei kehti?» küsis ta tema käest.

Margus Tsahkna teatas saates, et talle tundub, et ainus viisakas inimene seal stuudios on tema. Tsahkna usub, et EKRE ja sotsid vastanduvad teadlikult, et lõigata konfliktist poliitilist profiiti.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles