Ojuland: Valgevene kriminaalse režiimiga tuleb suhted külmutada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutused Minskis.
Rahutused Minskis. Foto: SCANPIX

«Kõik suhted Valgevene võimudega tuleb külmutada, kuni poliitvangid on vabastatud,» ütles Euroopa Liberaalide ja Demokraatide Liidu fraktsiooni väliskomisjoni koordinaatori ülesandeid täitnud Ojuland eile toimunud Euroopa Parlamendi väliskomisjoni erakorralisel istungil.

Ojuland toonitas, et suhete normaliseerumine saab olla üksnes võimalik pärast poliitvangide vabastamist, võimude poolt toime pandud vägivallaaktide uurimist ja uute presidendivalimiste korraldamist, teatas Ojulandi pressiesindaja.

«Seni tuleb rakendada Valgevene võimuaparaadi suhtes nii viisa- kui ka majandussanktsioone,» kinnitas Ojuland.

Ojuland juhtides tähelepanu, et probleemile kompleksselt lähenedes tuleb suurendada toetusi Valgevene kodanikuühiskonnale ja vabale ajakirjandusele ning sisse seada viisalihtsustusrežiim Valgevene tavakodanikele. Ühtlasi soovitas Ojuland olla valmis võtma vastu Valgevene ülikoolidest poliitiliste vaadete tõttu õppetöölt kõrvaldatud tudengeid.

Ojuland ei pidanud võimalikuks koostööd Valgevene võimudega Euroopa Naabruspoliitika idapartnerluse raames. «Tihedam koostöö Valgevenega saab olla võimalik üksnes pärast praeguse kriminaalse režiimi kukutamist,» rõhutas Ojuland. Samas lisas ta, et ei maksa alahinnata Venemaa rolli Valgevenes toimuva osas.

Pärastlõunal juhatas Ojuland Euroopa Liberaalide ja Demokraatide Liidu fraktsiooni liikmete kohtumist Valgevene opositsiooniliidritega. Kohtumisel osalesid teiste seas Sahharovi mõttevabaduse auhinna laureaat Aleksandr Milinkevitš, endine presidendikandidaat Aleksandr Kozulin, Valgevene riigipea aastatel 1991-1994 Stanislav Šuškevitš ja vangistatud presidendikandidaat Vladimir Nekljajevi tütar Eva Nekljajeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles