Ossinovski: erakonnad on oma seisukohtades ebajärjepidevad (19)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski.
Jevgeni Ossinovski. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Peale sotside ja EKRE on erakonnad oma Eesti tulevikku puudutavates seisukohtades ebaselged või ebajärjepidevad, lausus SDE üldkogu kõnes erakonna juht Jevgeni Ossinovski.

Ossinovski märkis oma kõnet, et täna sünniaastat tähistav Eesti lipp sümboliseerib riiki, mis põhineb väärtuspõhisel koostööl Euroopa Liidus ja NATOS, austab iga inimese vabadust ning arendab eesti keelt ja kultuuri.

«Viimase aasta jooksul oleme aga näinud selle lipu kantud väärtuste tundmatuseni moonutamist küüniliste poliitiliste oportunistide poolt,» ütles ta.

«Vabandage, pean ütlema otse: neid väärtusi on rüvetatud ja labastatud. Aina enam näeme Eesti ühiskonna põhiväärtuste teadlikku ja süstemaatilist lammutamist,» ütles Ossinovski oma kõnes.

«Seejuures on EKRE oma lõhestavat ja inimvaenulikku poliitilist projekti alatult varjanud rahvusliku retoorika taha. Võtnud rassismi, misogüünia ja ksenofoobia kattevarjuks vägisi selle väärika lipu.

Mõelgem, kuidas aitab eesti keele ja kultuuri säilimisele kaasa naiste alandamine ühiskondlikeks sünnitusmasinateks. Kuidas aitab sellele kaasa väide, et Marina Kaljurand ei sobi presidendiks, kuna ta on venelane? Mil viisil teenib Eesti huve üleskutse, et peksa saamise vältimiseks peaksid tumedanahalised Ameerika sõdurid kandma ka vabal ajal mundrit?» imestas SDE juht. «Täpselt vastupidi. Selline retoorika on eesti keele ja kultuuri arengule ohtlik,» leidis ta.

Ossinovski rõhutas, sotsid on võtnud selge seisukoha ja öelnud, et teiste inimeste alavääristamine soo, rahvuse, usutunnistuse, nahavärvi, seksuaalse sättumuse või emakeele alusel ei ole aktsepteeritav.

Ossinovski selgitas ka täpsemalt lahti oma eilset lauset, et sotsiaaldemokraadid ja EKRE on ainsad ausad erakonnad Eestis. «Tõepoolest, arvan, et sotsiaaldemokraadid ja EKRE on ainsad erakonnad, kes on avalikult, siiralt ja ühemõtteliselt ennast positsioneerinud selles Eesti tuleviku võtmeküsimuses. Inimeste võrdne väärtustamine kas on ühiskondlik norm või ta seda ei ole. Tegemist ei ole sujuva skaalaga. Pigem võrdleksin ma seda lambilülitiga – sellel ei ole vahepealset positsiooni.»

«Teiste erakondade seisukohad on aga senini paraku ebaselged või ebajärjepidevad. Huvitaval kombel näeme, et siin käituvad Reformierakond ja Keskerakond ühtemoodi väärtuselise lülitiga sisse-välja mängides. Kui Yoko Alender ja Kadri Simson panevad tule põlema, siis Urmas Sutrop ja Jaanus Karilaid panevad selle kohe kustu,» tõi ta näite.

Ta arvas, et ühtemoodi häguselt käituvad selles küsimuses ka IRL ja Vabaerakond ning leidis, et mängud põhiväärtustega on aga ohtlikud. 

«Muidugi, selge seisukoha võtmine on raske. Kaalutakse muidugi valijasegmente, aga võitlus pimedusega on ka psühholoogiliselt kurnav. Nagu Lennart Meri on öelnud: «On väga lihtne rääkida juttu, mis kõigile meeldib. Palju raskem on rääkida juttu, mis on tõde.»,» osutas Ossinovski.

Võitlus ebavõrdsusega

Ossinovski rääkis ka ebavõrdsusest Eestis ja märkis, et ebavõrdsuse vähendamine ei ole enam maailmavaateline valik. «See on eksistentsiaalne vajadus, kui me tahame demokraatlikku Eestit hoida.»

Ta loetles laste ja perede toetamise reformi, millega alustati 2014. aastal; õpetajate palga tõstmist; haldusreformi; soolise palgalõhe vähendamiseks lasteaiakohtade juurdeloomist ja teisi samme, mida on juba astutud.

Samas leidis ta, et seda pole piisavalt ebavõrdsuse vähendamiseks. «Ütleme ausalt, head võitluskaaslased, selles valitsuses ei ole võimalik jõuda õiglasema maksusüsteemini. Me teame, Eestis on kuni keskmist palka teenivate inimeste maksukoormus liiga kõrge, kuid peaministrierakond on maksulangetustel alati eelistanud kõrgepalgalisi – nii tulumaksu kui ka sotsiaalmaksu langetamistel. Ent maksupoliitikat ei maksa ületähtsustada,» sõnas Ossinovski.

«21. sajandi majanduses võitjana välja tulemiseks vajame suuri otsuseid, mitte detailide kallal nokitsemist,» leidis ta.

Eiki Nestor presidendiks

Kõne lõpuosas puudutas Ossinovski ka Eiki Nestori presidendiks kandideerimist. «Mul oli siiralt kurb lubada Eikil presidendiks kandideerida, sest teist nii veendunud humanisti, demokraati ja riigimeest on Eestis raske leida,» ütles sotside juht.

«Temas ei ole nii paljudele kõrgel kohal teeninud inimestele omast võltspaatoslikkust. Eiki ei pea ennast oma vestluspartnerist kunagi targemaks, ehkki tavaliselt ta seda on. Eiki parim omadus on oskus olla oma.

Eiki armastab elu. Ta armastab seda kogu tema mitmekesisuses. Ta ei püüa kunagi vormida teisi enda mõttemallide järgi, vaid kui miski tema maailma ei mahu, avardab ta oma mõttekategooriaid. Just seepärast, ma arvan, on Eiki mõtted alati värsked, vaatamata sellele, et tegemist on Eesti staažikaima riigikogu saadikuga.

Samas, selles pidevas muutumises on Eiki väärtuseline selgroog jäänud alati kindlalt paika: riik on vaba inimese oma. Seda tunnet on Eesti inimestel vaja täna rohkem kui varem,» põhjendas Ossinovski, miks ta peab Nestorit heaks presidendikandidaadiks.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles