Herkel: Reformierakond on asunud end lahti haakima riigikontrollist (2)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Erik Prozes / Postimees

Vabaerakonna esimees Andres Herkel kritiseeris erakonna üldkogul teravalt Reformierakonda, leides muuhulgas, et partei on asunud end lahti haakima riigikontrollist, sarnaselt nagu Keskerakond haakis end lahti Eesti õigussüsteemist.

«Reformierakonna valitsusperiood on kestnud liiga kaua ning see on muutunud piduriks kõigile tõsiseltvõetavamatele reformidele,» ütles Herkel oma kõnes.

Ta tõi näite lõppeval nädalal riigikogus arutusel olnud ideed maksuvaba tulu otsustavast tõstmisest, mille Vabaerakonna ettepanekul saaks katta üksikisiku tulumaksu määra tõstmisega. «Taas tunnistasid sotsid, et Reformierakonnale koalitsioonis truuks jäädes ei saa nad hääletada nii, nagu süda käsiks. IRL rääkis taas madalapalgaliste maksuvabastusest, mille administreerimisega on maksuametil suuri probleeme,» kritiseeris Herkel.

«Jah, meie eelnõu lükati tagasi. See on tüüpiline näide, kus midagi ei saa paremaks muuta, sest osa erakondi on andnud end Reformierakonna pantvangiks.»

Reformierakond pidurdab uusi ideid ning püüab kalevi alla suruda kogu maksudebati.

Herkel leidis, et Reformierakond pidurdab uusi ideid ning püüab kalevi alla suruda kogu maksudebati, mida Eestis oleks väga vaja sotsiaalsüsteemi edasiseks toimimiseks.

«Reformierakonnal on kombeks valusad probleemid homse varna riputada, nagu Estonian Airile keelatud riigiabi osutades, nagu nüüd kardetavasti tehakse uue lennufirmaga. Ma ei peatu korruptsioonil Tallinna Sadamas, mille tekkepõhjuseid peagi valgustab Artur Talviku raport,» loetles Herkel.

«Kõige selle juures on aga üks uskumatu ülbus veel. Nimelt on Reformierakond asunud oma sapiste märkustega asunud end lahti haakima riigikontrollist – umbes nagu Keskerakond haakis end lahti Eesti õigussüsteemist,» imestas Vabaerakonna esimees.

«Märgin veel, et sel nädalal jõudis meieni ka justiitsministeeriumi analüüs Eesti poliitilise süsteemi kohta. Seal sisaldub mitmeid tõdemusi alates üleminekust nn. avatud valimisnimekirjadele, mis haakuvad meie demokraatiapaketi põhimõtetega. Jällegi, kõik sellesuunalised algatused on seni Reformierakonna taha kinni jäänud,» süüdistas ta.

«Hiljemalt 2019. aastal peab Vabaerakond selle piduri eesti arengul eest ära lükkama,» leidis Herkel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles