Endine Viru maakohtunik jääb edasi vanglasse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Viru maakohtunik Mihhail Komtšatnikov Harju Maakohtus.
Endine Viru maakohtunik Mihhail Komtšatnikov Harju Maakohtus. Foto: Peeter Langovits

Tartu maakohus keeldus täna ennetähtaegselt tingimisi vabastamast endist kohtunikku Mihhail Komtšatnikovi (50), leides, et mehe kuritegu oli selleks liiga raske.


Komtšatnikov taotles talle Harju maakohtu 18. jaanuari 2010 otsusega mõistetud kaheaastase vangistuse kandmisest vabastamist tingimisi enne tähtaega, vahendas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Jane Pajus toetas tänasel istungil Komtšatnikovi ennetähtaegset vabastamist. Prokurör leidis, et Komtšatnikov on oma tegudest ja süüst aru saanud ning täidetud on karistuse eesmärk hoida isikut edaspidi süütegusid toime panemast.

Samas pidas prokurör vajalikuks Komtšatnikovi ennetähtaegsel vabastamisel rakendada lisakohustusena mitte suhelda kriminaalkorras karistatud isikutega ning asuda tööle või võtta end töötuna arvele kahe nädala jooksul.

Kohus aga leidis, et kuigi täidetud on formaalsed alused Komtšatnikovi ennetähtaegseks vabastamiseks, ei ole täidetud sisulised alused. Õigusemõistja leidis, et kohtuniku poolt toimepandud kuritegu riivab raskelt usaldust erapooletu õigusemõistmise ja riigi vastu tervikuna.

Kohtunikuna töötanud isiku puhul ei ole piisav ennetähtaegse vabastamise alus hea käitumine vangistuses viibimise ajal ning vabandamine avalikkuse ja kolleegide ees. Kriminaalkorras süüdimõistetud kohtunikul on ühiskonna ees kõrgem vastutus ning õiglane mõistetud karistus peab olema õiglaselt kantud, seisab kohtu põhjenduses.

Oluline on, et ühiskond saaks aru, et kohus mõistab taolised teod hukka. Kriminaalkorras karistatud endine kohtunik peab kohtu hinnangul ennetähtaegseks vangistustusest vabastamiseks olema ära kandnud enamuse talle mõistetud karistusest.

Mihhail Komtšatnikov vabandas tänasel istungil nii avalikkuse kui endiste kolleegide ees ja kahetses oma tegu.

Komtšatnikovile mõistetud karistuse kandmise aeg algas 4. detsembril 2009 ja lõppeb 3. detsembril 2011. Mees mõisteti süüdi selles, et ta nõudis raha soodsate kohtulahendite tegemise eest.

Praegu on mees ära kandnud pisut rohkem kui kaks kuud üle poole talle mõistetud karistusest ning seadus võimaldab sellisel juhul isikul vabaneda vanglast ennetähtaegselt elektroonilise järelevalve kohaldamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles