Helme: jääb mulje, et Jõerüüt on presidendiks kandideerimisest loobunud (3)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme
Martin Helme Foto: Marko Saarm / Sakala

Riigikogu Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni esimehe Martin Helme sõnul jätab fraktsiooni kohtumiskutse tagasi lükanud Jaak Jõerüüt mulje, nagu oleks ta presidendikandidaadiks kandideerimisest loobunud.

Jaak Jõerüüt kirjutas täna Postimehes ilmunud arvamusloos, et ta ei lähe sel neljapäeval EKRE kutsel riigikogu fraktsiooniga kohtuma, kuna erakond panustab niikuinii valijameeste kogus erakonna esimehe Mart helme kandidatuurile ja ta ei soovi olla nii-öelda varumees, kes aitab riigikogus teised kandidaadid blokeerida.

Martin Helme sõnul otsustab iga inimene ise, kuidas ta oma kampaaniat teha tahab, kuid kui keegi tahab saada toetushääli, on mõistlik maha istuda ja inimestega rääkida.

«Ma arvan, et Jaak Jõerüüt on saanud asjast valesti aru. Meie jaoks on riigikogu valimiste voorud ja valijameeste kogu valimisvoorud kaks täiesti erinevad asja. Põhjus, miks me tahtsime Jaak Jõerüüdi ja Allar Jõksiga kokku saada, oli kaaluda ja otsustada, kas riigikogus üldse on kedagi toetada. Kui riigikogus on mõistlik kandidaat, keda  valida, siis me pole kindlasti tema toetamist kunagi välistanud,» ütles Helme Postimehele.

EKRE fraktsiooni juhi sõnul on kahju, et Jõerüüt kohtumisele ei tule, aga see on tema enda valik.

«Mida ma veel Jõerüüdi artiklist välja lugesin, oli maailmavaateline pirtsakus. Kui ta arvab, et meie seisukohad mingites küsimustes on sellised, millega ta on eri meelel, siis tõenäoliselt ei oleks me toetanud sellist kandidaati niikuinii. Ma arvan, et tänaseks päevaks on Jõerüüdi kandidatuur ebatõenäoline ja nimekiri muutub lühemaks,» ütles Helme.

Ta lisas, et kuigi EKRE ise riigikogus kandidaati üles ei sea, pole kindlasti välistatud, et erakonna saadikud parlamendis presidendi valimisel mõnda muud kandidaati toetaks.

«Me ei kavatse ette ära öelda, et me kindlasti blokeerima hakkame. Me oleme kogu aeg öelnud, et me ei taha presidendiks Reformierakonna kandidaati. See ühendab kõiki otsinguid nii Vabaerakonnal, IRLil kui ka meil,» ütles Helme.

Presidendikandidaadiks pürgimisest teatanud kirjanik ja diplomaat Jaak Jõerüüt kirjutas täna Postimehes, et ei lähe neljapäeval EKRE fraktsiooniga kohtuma, kuna ei soovi olla keegi, kelle abil vastaskandidaate riigikogus blokeeritakse.

«Peale kohtumist advokaat Allar Jõksiga avaldatud pressiteadetes kinnitasid EKRE juhtfiguurid, et nende eelistus on endiselt esimees Mart Helme, aga teda hoitakse valijameeste kogu jaoks. Praegu otsitakse mitte oma uut eelistust, vaid kedagi, kelle abil midagi blokeerida riigikogus. Tõlgime spordi keelde: otsitakse varumängijat esimeseks poolajaks, et säästa oma staari. Selgus oli saabunud. Läbipaistvus on muidugi tervitatav,» kirjutas Jõerüüt.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles