Militaarretk on täies hoos: vaata videost, kuidas USA sõdurid Eesti poole sõidavad (16)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suvi on militaarturismi kõrghooaeg – kui äsja lõppenud Kevadtormil osales tuhatkond sõdurit välismaalt, siis paari päeva pärast jõuavad Saksamaalt Eestisse juba uued ligi 1400 USA sõdurid.

Major Martyn Y. Crightoni sõnul alustas ligikaudu 400st sõidukist koosnev kolonn siia sõitmist 2200 kilomeetri kauguselt, Baierist Lõuna-Saksamaalt. Peaaegu kuu aega kestva õppuse kulminatsioon saabub Eestimaa pinnal aga 20. juunil, mil kaitseväe keskpolügoonil lastakse 300-kilomeetrise ulatusega raketisüsteemist HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System).

Lisaks kahele HIMARS raketikompleksile on kohal ka 80 soomukit Stryker ja 18 155mm haubitsat M777 . Õhust toetavad õppust neli Ämaris paiknevat AH-64 Apache helikopterit, tankide hävitamiseks mõeldud lennukid A-10 ning võimalik, et ka hävitajad F-16.

Kui eelmisel aastal sõitis väike ameeriklaste üksus Eestist tagasi Saksamaale, siis Dragoon Ride II on märksa rahvarohkem. «Sel aastal liigutame peaaegu rügemendi jagu inimesi ja varustust mööda kahte teekonda.» Kogu konvoi on jaotatud kaheks - mai lõpus liikuma hakanud grupp on tänaseks läbinud Tšehhi ja Poola ning jõudnud Leetu. Valgas on nad 9. juuniks. Teine grupp hakkas liikuma 1. juunil ja praegu on nad Poolas.

Poola pole aga gruppide teekonnale sattunud kuidagi juhuslikult – tegelikult käib praegu kolm suuremat õppust. Lisaks Baltikumis toimuvale Saber Strike’ile, mille tarbeks ameeriklased siia sõidavad, on Poolas ja Saksamaal 5000 osalejaga Swift Response ning Poolas 25 000 osalejaga Anakonda 2016. Kõik need kolm õppust puutuvad 24 tunniks kokku Poolas ja selle käigus toimub kõige muu kõrval ka 500 langevarjuriga õhudessandi harjutus. Ja kuna sõdurite kõrval peavad treenima ka ohvitserid, siis toimub praegu Tapal taanlaste juhtimisel staabiõppus Saber Knight.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles