Uudelepp: parteitutele ei peaks keelama erakonna nimekirjas kandideerimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Uudelepp
Agu Uudelepp Foto: Erakogu

Parteitutele ei peaks keelama kandideerimist erakonna nimekirjas, kuid kui parteitu ainus kandideerimise põhjus on protest ja muud ühisosa erakonnaga pole, on tegemist jokk-skeemiga, leiab poliitikaekspert Agu Uudelepp.

«Ja ma keeldun uskumast, et olemas on paha võimumeeste jokk ja hea protestijate JOKK. Jokk on jokk on jokk,» ütles Uudelepp Postimees.ee’le. Ta lisas, et kui parteitu kandideerib erakonna nimekirjas sellepärast, et toetab erakonna ideoloogiat, on kõik õige ja hästi.

Parteitutele erakonna nimekirjas kandideerimise keelamine oleks tema hinnangul väär kahel põhjusel. Esiteks oleks sellega liigselt kärbitud inimeste õigus riigikokku pürgida, teiseks tuleks arvestada asjaoluga, et kui valijad tahavad toetada erakonna nimekirjas olevat parteitut kandidaati, on see nende õigus. «Kui valijad seda ei soovi, on mängureeglid vaikimisi paigas ning järgmine kord vabameestest enam ei räägita.»

Uudelepp meenutas, et parteitute kandideerimine erakonna valimisnimekirjas ei ole midagi uut. «Üheksakümnendate algul oli see isegi pigem reegel kui erand. Näiteks hilisemad Reformierakonna asutajaliikmed Valve Kirsipuu ja Uno Mereste valiti esimest korda parlamenti nii, et nad mingisse erakonda ei kuulunud.»

Kalle Muuli kirjutas täna Postimehes, et erakonda mittekuuluvate inimeste kandideerimine partei nimekirjas on lihtsameelsete häälte püüdmiseks välja mõeldud trikk. «Vähesed taipavad küsida, kuidas saab olla erakonnast sõltumatu see, kelle valituks osutumine sõltub suuresti erakonnast, mille nimekirjas ta kandideerib. Ja kuidas saab sõltumatu kandidaat lubada endale seda, et ta aitab oma häältega võimule mõne parteitegelase?!» märkis Muuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles