Jõks: mina presidendina kahe tooli seadust välja ei kuulutaks (1)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks
Allar Jõks Foto: Mihkel Maripuu

Presidendikandidaadiks pürgiva endise õiguskantsler Allar Jõksi sõnul ei kuulutaks ta ametisoleva presidendina välja täna riigikogus vastu võetud niinimetatud kahe tooli seadust, mis lubab riigikogu liikmel kuuluda samal ajal ka kohaliku omavalitsuse volikogusse.

«Olen jätkuvalt veendumusel, et kahel toolil istumine on põhiseadusega vastuolus, sellepärast et riigikogu liige peab keskenduma ühele ametikohale ühele  tööle. Seadus vastuolus ka võimude lahususe põhimõttega, sest riigikogu liige peab otsustama riigielu küsimusi ja kohaliku omavalitsuse volikogu liige kohalikke küsimusi,» ütles Jõks Postimehele.

Tema sõnul on loomulik, et riigikogu liikme ja kohaliku omavalitsuse volikogu liikme huvid on vastuolus, seetõttu ei saa üks inimene neil kahel ametikohal korraga olla.

«Riigikohtu praktika kohaselt peab kohaliku omavalitsuse volikogu liige olema vaba otsustama just kohaliku kogukonna, mitte riigi keskvõimu huvides,» lausus ta.

Jõks märkis, et põhiseaduse kommentaarid, mis on kõige autoriteetsem põhiseaduse tõlgendamise allikas, ütleb ühemõtteliselt, et selline kahel toolil istumine on põhiseadusega vastuolus.

«Ma loodan, et Toomas Hendrik Ilves jätab selle seaduse välja kuulutamata. Mina ei saa presidendile midagi soovitada, aga ma usun küll, et tema nõunikud, kui selle eelnõu läbi töötavad, saavad aru, et see ei ole põhiseadusega kooskõlas ja annavad presidendile väärilist nõu,» ütles Jõks.

Jõksi toetav IRL hääletas kahe tooli seaduse poolt

Täna hääletasid riigikogus kahe tooli eelnõu vastuvõtmise poolt ka Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) saadikud. Samal ajal toetab IRLi fraktsioon Allar Jõksi esitamist presidendikandidaadiks. Jõks ise ei näe selles vastuolu, kui mõni tema seisukoht läheb lahku teda toetava erakonna omast.

«Kui presidendi kandidaati toetaks ainult see erakond, kellel tal lähevad vaated sajaprotsendiliselt kokku, siis olekski presidenti võimalik valida. Näiteks Vabaerakonna fraktsioon, kus ma kohtumas käisin ja kes mulle fraktsioonina toetust avaldas, oli tänasel hääletusel selles küsimuses teisel seisukohal. Presidendikandidaadi leidmiseks tuleb erakondadel leida ühisosa, mitte erinevusi,» ütles Jõks.

Riigikogu võttis täna vastu riigikogu liikme staatuse seaduse ja kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse muutmise seaduse muudatused, mis annavad riigikogu liikmetele pärast 2017. aasta kohalikke valimisi taas võimaluse kuuluda linna- või vallavolikokku.

Seaduse vastuvõtmise poolt hääletas 58 ja vastu 29 riigikogu liiget. Kahe tooli seaduse eelnõu poolt hääletasid koalitsioonierakondade Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu saadikud, vastu hääletasid opositsioonierakondade Keskerakonna, Vabaerakonna ja Konservatiivse Rahvaerakonna saadikud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles