Lotman: rohelised ei teinud valimistrikki, vaid taktikat

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheliste eestkõneleja Aleksei Lotman.
Roheliste eestkõneleja Aleksei Lotman. Foto: Peeter Langovits

Erakonna Eestimaa Rohelised eestkõneleja Aleksei Lotmani hinnangul ei teinud erakond sõltumatute kandidaatide lisamisega partei valimisnimekirja mitte valimistrikki, vaid taktikat.

«Loomulikult on see osa valimistaktikast, aga see pole valimistrikk. Me ei peta sellega kedagi, aga loomulikult me teeme seda, mis on meie jaoks õige ja me eeldame, et see on ka valijale arusaadav ja atraktiivne,» kommenteeris Lotman Postimees.ee’le Kalle Muuli kriitikat roheliste aadressil. Nimelt kirjutas Muuli täna Postimehes, et erakonda mittekuuluvate inimeste kandideerimine partei nimekirjas on lihtsameelsete häälte püüdmiseks välja mõeldud trikk.

«Nii tahetakse valijale jätta muljet, et riigikogus äpardunud rohelised on üleöö saanud justkui uueks erakonnaks, mille nimegi tuleks uuendada, sest inimesed on ju uued ja nii sõltumatud, oi kui sõltumatud! Ja kuna nad on uued, siis loomulikult ei pea nad ka mineviku eest vastutama,» märkis Muuli.

«Igaüks mõtleb oma rikutuse tasemel,» nentis Lotman. Ta tõdes, et erakond loodab sõltumatute kaudu hääli juurde saada.

Lotman osutas, et erakonna nimekirjas kandideerivatelt sõltumatutelt oodatakse ka sarnaseid tõekspidamisi ning igaühele ettepanekut roheliste nimekirjas kandideerimiseks ei tehta. Teiste seas kutsusid rohelised oma nimekirja ka päästjate eestkõneleja Andreas Reinbergi ja reservkolonelleitnandi Leo Kunnase, kuid nemad otsustasid üksikkandidaatidena valimistele vastu minna. «Nad tegid oma parema äranägemise järgi, nad on tublid inimesed ja soovin neile edu,» ütles Lotman.

Parteitutele erakonna nimekirjas kandideerimise keelustamine oleks roheliste eestkõneleja hinnangul ebaproportsionaalne põhiseaduseriive.

«See on selline väga rumal ettepanek. Erakond ei ole mingisugune sõjaline üksus, vaid peaks olema maailmavaadet poliitikasse tuua aitav organisatsioon. Roheline maailmavaade on elurikkuse maailmavaade, mis tähendab teatud konkreetsetes asjades vältimatult ka arutlusi ja vaadete paljusust.»

Kalle Muuli kirjutas täna Postimehes, et erakonda mittekuuluvate inimeste kandideerimine partei nimekirjas on lihtsameelsete häälte püüdmiseks välja mõeldud trikk. «Vähesed taipavad küsida, kuidas saab olla erakonnast sõltumatu see, kelle valituks osutumine sõltub suuresti erakonnast, mille nimekirjas ta kandideerib. Ja kuidas saab sõltumatu kandidaat lubada endale seda, et ta aitab oma häältega võimule mõne parteitegelase?!» märkis Muuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles